Az utánunk kémkedő alkalmazások 98%-át törölte a Google a Play Áruházból

| | Forrás: Google
A Google cég február elején megjelenő blog bejegyzésében közölte a jó hírt az Android tulajdonosokkal: a 2019-ben lezajlott nagytakarításnak köszönhetően a bizalmas adatokat gyűjtő alkalmazások 98%-a el lett távolítva a Play Áruházból.

Google kémkedés

A Mountain View-i Google munkatársai még 2018. októberben bejelentették, hogy a jövőben minden olyan alkalmazást töröl az áruházból, amelyek ok nélkül gyűjtenek adatokat SMS-ekről vagy hívásadatokról. A cégóriás 90 napos haladékot adott az alkalmazásfejlesztőknek, hogy ezen változtassanak. A történetnek két kimenetele lehetett: a fejlesztők vagy teljesen eltávolítják a programokból a szöveges üzenetekre és hívásadatokra irányuló engedélykéréseket, vagy a Google megszünteti az alkalmazás elérhetőségét. 

A 2020. február 11-én megjelent posztban a Google informálta a felhasználókat: a szigorítás következtében ezen alkalmazások 98%-a vagy eltűnt, vagy a fejlesztők megszüntették a kéretlen engedélykéréseket. Ez a procedúra közel 800 ezer áruházbeli alkalmazást érintett kellemetlenül.
A maradék 2 százalékba azok a programok esnek, melyek az SMS és hívásadatok hozzáférése nélkül nem tudnának működni, azaz fő tevékenységüket pont ezeken az adatokon végzik, természetesen a felhasználók beleegyezésével.
Google Play Protect
A Google nagy erőkkel veszi fel a harcot az adathalászat és a kártékony szoftverek elleni küzdelemben. Ennek érdekében frissítették a Google Play Protect biztonsági alkalmazásukat, amely naponta 100 milliárd alkalmazást vizsgál meg. A Google Play Protect jelentése szerint a felhasználók Android készülékére eddig közel 1,9 milliárd rosszindulatú szoftver (malware) települt fel, melyek egyike sem a Google Play Áruházból származott. Ezek nagy része lopott APK-s állományok, melyeket külső oldalakról lehet elérni, letölteni.

Források: Google Blog
További hírek

Alfawise HBQ-Q32 fülhallgató - Teszt - Olcsó húsnak...

Az Alfawise gyártó főként költséghatékony termékeivel hívja fel magára a figyelmet, ezúttal egy vezeték nélküli fülhallgató jutott el hozzánk, az Alfawise HBQ Q32, amely jelenleg a piacon kapható egyik legolcsóbb TWS fülhallgató. Nagyon kíváncsi voltam, hogy ennyiért mit tud adni a távol-keleti cég.

Whizzer TP1 - Teszt - Prémium minőségű vezeték nélküli fülhallgató, elérhető áron

Legújabb tesztalanyunk, a Whizzer TP1 vezeték nélküli fülhallgató, amely elérhető áron nyújt prémium minőséget. A Whizzer új TWS fülesei ebben az árkategóriában szokatlanul jó hang- és összeszerelési minőséget adnak a leendő felhasználó számára.

Ulefone Armor 6S - Teszt - Strapatelefon a középkategóriából

Az Ulefone egyik legjobb középkategóriás starapatelefonját, az Ulefone Armor 6S-t teszteltük le, amely kiváló árával és remek tulajdonságaival sokak kedvence lehet a jövőben.

A Xiaomi Mi 10 vásárlók közel 40 százaléka más márkától érkezett

A Xiaomi Mi 10 népszerűsége már az első pillanattól kezdve töretlen világszerte. Így nem meglepő, hogy az első szállítmányt pillanatok alatt elkapkodták. Igaz, arra senki nem számított, hogy mindez egyetlen perc alatt megtörténik.
Kommentek
Legújabb telefonok