Az utánunk kémkedő alkalmazások 98%-át törölte a Google a Play Áruházból

| | Forrás: Google
A Google cég február elején megjelenő blog bejegyzésében közölte a jó hírt az Android tulajdonosokkal: a 2019-ben lezajlott nagytakarításnak köszönhetően a bizalmas adatokat gyűjtő alkalmazások 98%-a el lett távolítva a Play Áruházból.

Google kémkedés

A Mountain View-i Google munkatársai még 2018. októberben bejelentették, hogy a jövőben minden olyan alkalmazást töröl az áruházból, amelyek ok nélkül gyűjtenek adatokat SMS-ekről vagy hívásadatokról. A cégóriás 90 napos haladékot adott az alkalmazásfejlesztőknek, hogy ezen változtassanak. A történetnek két kimenetele lehetett: a fejlesztők vagy teljesen eltávolítják a programokból a szöveges üzenetekre és hívásadatokra irányuló engedélykéréseket, vagy a Google megszünteti az alkalmazás elérhetőségét. 

A 2020. február 11-én megjelent posztban a Google informálta a felhasználókat: a szigorítás következtében ezen alkalmazások 98%-a vagy eltűnt, vagy a fejlesztők megszüntették a kéretlen engedélykéréseket. Ez a procedúra közel 800 ezer áruházbeli alkalmazást érintett kellemetlenül.
A maradék 2 százalékba azok a programok esnek, melyek az SMS és hívásadatok hozzáférése nélkül nem tudnának működni, azaz fő tevékenységüket pont ezeken az adatokon végzik, természetesen a felhasználók beleegyezésével.
Google Play Protect
A Google nagy erőkkel veszi fel a harcot az adathalászat és a kártékony szoftverek elleni küzdelemben. Ennek érdekében frissítették a Google Play Protect biztonsági alkalmazásukat, amely naponta 100 milliárd alkalmazást vizsgál meg. A Google Play Protect jelentése szerint a felhasználók Android készülékére eddig közel 1,9 milliárd rosszindulatú szoftver (malware) települt fel, melyek egyike sem a Google Play Áruházból származott. Ezek nagy része lopott APK-s állományok, melyeket külső oldalakról lehet elérni, letölteni.

Források: Google Blog
További hírek

Tronsmart Element T2 Plus - Teszt - Hosszantartó élvezet, elérhető áron

Egy rövid teszt erejéig nálunk járt a Tronsmart belépőszintű vezetéknélküli hangszórója, a Tronsmart Element T2 Plus, amelyről kijelenthetjük, hogy tízezer Forint alatt az egyik legfelszereltebb termék jelenleg a piacon. 

Nézd előben a OnePlus 8 bemutatóját

A mai napon fogják bemutatni hivatalosan a legújabb OnePlus mobilt, a OnePlus 8-at. Az eseményt mindenki élőben nézheti az interneten keresztül, a gyártó hivatalos Youtube csatornáján.

Alfawise HBQ-Q32 fülhallgató - Teszt - Olcsó húsnak...

Az Alfawise gyártó főként költséghatékony termékeivel hívja fel magára a figyelmet, ezúttal egy vezeték nélküli fülhallgató jutott el hozzánk, az Alfawise HBQ Q32, amely jelenleg a piacon kapható egyik legolcsóbb TWS fülhallgató. Nagyon kíváncsi voltam, hogy ennyiért mit tud adni a távol-keleti cég.

Whizzer TP1 - Teszt - Prémium minőségű vezeték nélküli fülhallgató, elérhető áron

Legújabb tesztalanyunk, a Whizzer TP1 vezeték nélküli fülhallgató, amely elérhető áron nyújt prémium minőséget. A Whizzer új TWS fülesei ebben az árkategóriában szokatlanul jó hang- és összeszerelési minőséget adnak a leendő felhasználó számára.
Kommentek
Legújabb telefonok