Az utánunk kémkedő alkalmazások 98%-át törölte a Google a Play Áruházból

| | Forrás: Google
A Google cég február elején megjelenő blog bejegyzésében közölte a jó hírt az Android tulajdonosokkal: a 2019-ben lezajlott nagytakarításnak köszönhetően a bizalmas adatokat gyűjtő alkalmazások 98%-a el lett távolítva a Play Áruházból.

Google kémkedés

A Mountain View-i Google munkatársai még 2018. októberben bejelentették, hogy a jövőben minden olyan alkalmazást töröl az áruházból, amelyek ok nélkül gyűjtenek adatokat SMS-ekről vagy hívásadatokról. A cégóriás 90 napos haladékot adott az alkalmazásfejlesztőknek, hogy ezen változtassanak. A történetnek két kimenetele lehetett: a fejlesztők vagy teljesen eltávolítják a programokból a szöveges üzenetekre és hívásadatokra irányuló engedélykéréseket, vagy a Google megszünteti az alkalmazás elérhetőségét. 

A 2020. február 11-én megjelent posztban a Google informálta a felhasználókat: a szigorítás következtében ezen alkalmazások 98%-a vagy eltűnt, vagy a fejlesztők megszüntették a kéretlen engedélykéréseket. Ez a procedúra közel 800 ezer áruházbeli alkalmazást érintett kellemetlenül.
A maradék 2 százalékba azok a programok esnek, melyek az SMS és hívásadatok hozzáférése nélkül nem tudnának működni, azaz fő tevékenységüket pont ezeken az adatokon végzik, természetesen a felhasználók beleegyezésével.
Google Play Protect
A Google nagy erőkkel veszi fel a harcot az adathalászat és a kártékony szoftverek elleni küzdelemben. Ennek érdekében frissítették a Google Play Protect biztonsági alkalmazásukat, amely naponta 100 milliárd alkalmazást vizsgál meg. A Google Play Protect jelentése szerint a felhasználók Android készülékére eddig közel 1,9 milliárd rosszindulatú szoftver (malware) települt fel, melyek egyike sem a Google Play Áruházból származott. Ezek nagy része lopott APK-s állományok, melyeket külső oldalakról lehet elérni, letölteni.

Források: Google Blog
További hírek

Már Lenovo termékeket is rendelhettek a Colorsmap áruházból

A Colorsmap webáruház hívta fel figyelmünket arra, hogy kínálatuk között már különféle Lenovo termékeket is megtalálhattok. A választék egyelőre nem túl nagy, viszont egy-egy jó áras fej- vagy fülhallgatót el lehet csípni.

Haylou RT (LS05S) - Vízálló okosóra akár 20 napos üzemidővel

A tavaly év elején piacra került Haylou Solar a mai napig az egyik legnépszerűbb okosóra 10 ezer Forint környékén. A most megjelent Haylou RT, a Solar kitaposott útján szeretne hasonló babérokra törni, és árát tekintve meg is van rá az esélye.

Elérhető árú Bluedio fej- és fülhallgatók a Colorsmap áruházból

A Bluedio fej- és fülhallgatói elsősorban alacsony árával hívják fel magukra a vásárlók figyelmét. A mostani összeállításunkban néhány pénztárcabarát vezeték nélküli Bluedio terméket mutatunk be nektek, melyekhez most akciós áron juthattok hozzá.

Szerezd meg akcióban a legjobb Kospet okosórákat

A mai cikkünkben kicsit elkanyarodunk az okostelefonoktól, és egy kicsit az okosórák világába tekintünk bele. A jelenlegi piacon rengeteg gyártó van jelen, melyek közül most a Kospet legújabb okos eszközeit mutatjuk be nektek.
Kommentek
Legújabb telefonok