Chuwi HeroBook Pro - Teszt - Remek belépőszintű laptop, bors nélkül

| | Forrás: Kinatech
Megérkezett hozzánk a Chuwi HeroBook Pro, amely rendkívül alacsony árához képest, kiváló paraméterekkel büszkélkedhet. A hardver nagy része teljesen rendben van, viszont egy ponton erősen kritizálható.

Chwui HeroBook Pro - Teszt

A Chuwi HeroBook Pro, a tavaly piacra dobott Chuwi HeroBook továbbgondolt kiadása, amely szinte minden téren fejlődött. A GearBest áruházból beszerzett laptophoz nagy reményeket fűztünk, hiszen jelenlegi 73 ezer Forintos árához képest, kimondottan mutatós felhozatallal rendelkezik. 

Bevezető, árak

A Chuwi márkanév lehet nem biztos, hogy sokaknak ismerős, pedig már 2004 óta jelen vannak a piacon. A kezdetekkor csak MP3 és MP4 lejátszókat dobtak piacra, majd 2010-ben a MediaTek partnerévé váltak, így lehetőségük adódott beleugrani a tablet piaciba. Az elmúlt években rengeteg kiváló árú táblagépet készítettek el, melyek mind a mai napig versenyképesek a konkurencia termékeivel. 

2013-ban érkezett el az újabb mérföldkő a Chuwi életében, ekkor kötöttek stratégiai szerződést az Intellel és a Microsofttal. Az elkövetkezendő években a táblagépek mellett már az Intel alapú noteszgépek is bekerültek a cég portfóliójába. Tavaly már az olyan nagy online tereken is megnyitották boltjaikat, mint az Amazon, Aliexpress vagy az Ebay. 

A Chuwi HeroBook Pro februárban jelent meg, pontosan egy évvel a Chuwi HeroBook piacra kerülése után. Az alap verzió szintén nagyon alacsony áron volt elérhető, így akár sikeres is lehetett volna. Viszont sok mindent elszúrtak a tervezésnél, melyeket a felhasználók hamar kiszúrták. A gyenge Atom processzor, a kevés memória, a lassú háttértár és a kis felbontású, silány kijelző mind fájó pontok voltak a tavalyi modellnél. De itt még nincs vége, a hivatalos Chuwi fórumon lehetett olvasni, hogy többeknek, néhány hónapnyi használat után meghibásodott a készülék akkumulátora, melyet csak cserével lehetett orvosolni. Szerencsére garancia szempontjából jó hír, hogy Hongkongon kívül, Spanyolországban és Oroszországban is van szervizközpontja a Chuwi-nak.

A Pro verzió ezeket a hibákat igyekezett kijavítani, és elmondható, hogy ez szinte tökéletesen sikerült. Erősebb processzorral, dupla méretű memóriával, SSD tárhellyel és FullHD felbontású kijelzővel a HeroBook Pro kiemelkedik a többi gyártó gépei mellől. 
Ha a jelenlegi laptop piacon körül nézünk, 73 ezer Forintért nem nagyon találunk hasonló tudású terméket.

A Chuwi HeroBook Pro laptopot jelenleg 249,99 dollárért, azaz kb. 73 ezer Forintért rendelhetitek meg a GearBest áruházból. Az oldalunkon megtalálhatjátok a termékhez kapcsolódó aktuális ajánlatokat, legfrissebb kuponakciókat:

Chuwi HeroBook Pro
Árak, vásárlás, tulajdonságok

Külső

A Chuwi HeroBook Pro egy rendkívül egyszerű dobozban érkezett, szemből mindössze a márkanév és az Intel logó került a csomagolásra. Az oldalán találunk még egy matricát, amely a típus pontos nevét, a telepített Windows operációs rendszert és a legfőbb tulajdonságokat írja le. 

Chuwi HeroBook Pro - doboz  Chuwi HeroBook Pro - Doboz 2

A dobozban vastag fekete habszivacs védi magát a laptopot, amely mellett találunk egy töltőt és különféle dokumentumokat, leírásokat.

Chuwi HeroBook Pro - Tartozékok

Chuwi HeroBook Pro - Leírások

Chuwi HeroBook Pro - Leírás

A HeroBook Pro egy jó minőségű, 14,1 hüvelykes IPS kijelzőt kapott, amely könnyen, akár egy kézzel nyitható fel, maximum 120 fokos szögig.
A kis megjelenítőnek köszönhetően mérete (332x214 milliméter) se nem nagy, se nem kicsi, kiterjedése alig nagyobb egy A4-es papírlapnál. 1,4 kilogrammos tömegének, és mindössze 2 centiméteres vastagságának köszönhetően kiválóan hordozható.

A laptopot kézben fogva, azért érezhető, hogy ez egy olcsó készülék, itt sokat spórolt a gyártó. Fém elemeket nem találunk, minden egyes borítás műanyagból készült. Mivel az egész termék rendkívül könnyű és vékony, ezért használat közben mindenképpen érdemes rá vigyázni.

A laptop alján négy gumikorong gondoskodik arról, hogy asztalra helyezve ne csúszkáljon az egész készülék. Ugyanitt találjuk az M.2-es SSD foglalatot, amelyben megtalálhatjuk a 256 GB-os SSD tárolót. A termékhez egyébként egy Netac márkájú 2280-as SSD jár, aki ennél nagyobb tárhelyre vágyik, az cserélhet egy M.2 2280 vagy 2242 típusú bővítőkártyára (max. 512GB). Plusz SSD foglalat nincs, viszont MicroSD kártya hely igen. Igaz ezeknek a kártyáknak az írási/olvasási sebessége jóval elmarad az SSD-hez képest.

A HeroBook Pro oldalain további csatlakozókat is találhatunk:
  • 1 x USB 3.0
  • 1 x USB 2.0
  • 1 x 3,5 mm Jack csatlakozó
  • 1 x Mini HDMI kimenet - TV-hez, monitorhoz, projektorhoz
  • 1 x DC tápcsatlakozó (12V/2A)
Chuwi HeroBook Pro - Felülről

Chuwi HeroBook Pro - Alulról

Chuwi HeroBook Pro - M.2 SSD

Chuwi HeroBook Pro - Csatlakozók - Balról

Chuwi HeroBook Pro - Csatlakozók - Jobbról

A billentyűzet mérete megfelelő, a gombok közötti távolság kényelmes gépelést tesz lehetővé, érzékenységük megfelelő. A műanyag gombok minősége, kialakítása viszont gyenge, és kicsit hangos is.
A funkció gomb (Fn) segítségével beállíthatjuk a hangerőt, a fényerőt, illetve be/ki kapcsolhatjuk a Wi-Fi-t. Szintén az Fn gomb segítségével érhetjük el, a főleg számolási feladatoknál jól használható numerikus billentyűzetet. 

A képen is jól látható, hogy a Chuwi HeroBook Pro, hasonlóan más, külföldön vásárolt laptophoz, QWERTY billentyűzet kiosztást kapott, azaz alap esetben nem találhatóak meg rajtuk az ékezetes billentyűk. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne itthon használni.
A Windows rendszerben a billentyűzet nyelvét magyarra állítva, máris elérhetőek az ékezetes karakterek. Azaz a ; helyén az É, a vessző helyén az Á betűt, stb. találjuk meg. Egyedül a hosszú í és Í betű helye hiányzik, ezeket az ALTGR + j és ALTGR + I kombinációkkal tudjuk előhívni.
Akit zavar, hogy nem azt látja a billentyűn, amit nyom, annak érdemes lehet beszereznie egy pár száz Forintos magyar nyelvű billentyűzet matricát. Nálam az elmúlt években több ilyen laptop is járt, és például nekem matricára nem volt szükségem a használat során, pár nap alatt meg lehetett szokni a betűk helyét.

A billentyűzet alatti Touch Pad mérete megfelelő, könnyen kezelhető. A négy ujjas érintést kezelni tudó érintőtábla gesztusvezérlésre is használható, mely a Windowsban megkönnyítheti, felgyorsíthatja a munkát.

Chuwi HeroBook Pro - Billentyűzet

Hardver

A Chuwi HeroBook Pro hardveresen sokat fejlődött az alapmodellhez képest, jobb kijelzőt, nagyobb memóriát, gyorsabb tárhelyet és erősebb processzort kapott. Ha úgy nézzük, szinte minden tekintetben jobb lett, az ár viszont nem változott, sőt jelenleg olcsóbban lehet megvásárolni a Pro modellt.

A hátlap alatt a Gemini Lake platformos Intel Celeron N-szériás processzort, az Intel Celeron N4000-et találjuk, amely közel 50%-kal gyorsabb, mint az elődben megtalálható Atom x5-E8000. A két magos, két szálas Celeron processzor alapórajele 1,1 GHz, melyet akár 2,6 GHz-ig is képes megemelni, igaz csak rövid ideig. A 14nm-es gyártástechnológiával készült központi egység alacsony fogyasztás (6W-os TDB, 4,8 W-os SDP) mellett működik, ez az üzemidőre van jó hatással. A processzor mellett 8 GB, DDR4 típusú memória is található, amely bőven elegendő lehet az átlag felhasználók számára. 

Chuwi HeroBook Pro - Celeron N4000 - CPU-Z  Chuwi HeroBook Pro - Celeron N4000 - Cache - CPU-Z

Chuwi HeroBook Pro - Alaplap  Chuwi HeroBook Pro - 8 GB DDR4 memória

Sajnos, mindezen fejlődés ellenére, a laptop leggyengébb pontja továbbra is a processzor maradt. Komolyabb, hardverigényes feladatokat ne várjunk el tőle. Irodai szoftverek futtatására (szövegszerkesztés, táblázatkezelés, prezentációkészítés stb.), filmnézésre, zenehallgatásra, internetezésre viszont kiválóan alkalmas. Igaz a hangszórók minősége nem nevezhető kiemelkedőnek, ha fontos a jó hangzás, akkor érdemesebb inkább fülhallgatót vagy külső hangszórót csatlakoztatni a géphez.

Aki játszani szeretne a HeroBook Pro laptopon, annak nagyon meg kell válogatni azokat a játékokat, amelyek rendesen elfutnak rajta. Az Intel UHD Graphics 600 grafikus processzort sajnos nem játékokra tervezték, így ha mindenképpen játszani szeretnénk, akkor csak régebbi klasszikusokat érdemes feltelepíteni.

Kíváncsiságból néhány játékot azért felraktam, hogy mégis mire lehet számítani egy ilyen kaliberű laptop esetén. Szerencsére akadnak a múltból olyan nagy nevek, amelyekkel érdemes próbálkozni, természetesen csak legalacsonyabb grafikai beállításokkal: a Windows áruházból beszerezhető Asphalt 9 (25-30 fps) egész jól fut, hasonlóan a Counter Strike (60-80 fps), ES - Skyrim (25 fps), Half Life 2 (60-70 fps), Minecraft (50 fps), Sims 4 (30-35 fps) vagy éppen a Crysis (25 fps), Team Fortres 2 (30-40 fps), DOTA 2 (25-30 fps) és League of Legends (25-35 fps), hogy csak a nagyobbakat említsem. És még lehetne folytatni a listát. Mint látható, azért akad választék.

Az újabb nevekkel azonban nem nagyon érdemes próbálkozni, hiszen már egy CS GO (10-15 fps), Overwatch (13 fps), GTA IV (15 fps) vagy GTA V (5-10 fps) is élvezhetetlen volt.

Tesztek

A Celeron processzor tesztelésére több Benchmark programot is lefuttattam, köztük a CPU-Z Benchmark, CineBench, GeekBench, 7Zip teszteket. Az eredmények nem leptek meg, ez a processzor ennyire képes:

CPU-Z Single Thread: 186.0
CPU-Z Multi Threads: 389.1
CineBench 15 CPU: 125 cb
CineBench 15 OpenGL: 14.40 fps
CineBench 20 CPU: 275 cp
7Zip (19) Compressing: 4299 MIPS
7Zip (19) Decompressing: 6517 MIPS
GeekBench 5 Single: 433
GeekBench 5 Multi: 787
GeekBench 4 Single: 1864
GeekBench 4 Multi: 3258
3D Mark 11 GPU: 542
3D Mark 11 Combined:  515

Az eredményeket összevetettem az előd, Chuwi HeroBook (Intel Atom x5-E8000), a Chuwi Lapbook Pro (Intel Celeron N4100) és a Chuwi AeroBook laptopokkal, az eredményeket az alábbi grafikonon láthatjátok:

Chuwi HeroBook Pro - Cinebench 15

Chuwi HeroBook Pro - GeekBench 4.4

Chuwi HeroBook Pro - 3DMark 11

Az Intel Celeron processzor és a 8 GB memória mellé ezúttal egy M.2-es (2280) 256 GB-os SSD társult, melyet a Netac szállít a Chuwi részére. A háttértár, amelyen az első beállításokat követően körülbelül 211 GB szabad hely áll rendelkezésünkre, a technológiának köszönhetően villámgyors, közel 500 MB/másodperces írási és olvasási sebességre képes.
Ennek köszönhetően rendkívül gyorsnak mondható a rendszer, a programok telepítése lerövidül, az alkalmazások indítása pedig alig néhány másodpercet vesz igénybe. Akadás a programok használata során néha előfordult, főleg ha egyszerre több is futott a háttérben, de ez inkább írható a gyengébb processzor számlájára.

Az AS SSD és a Crystal Disk Mark 8 eredményeit alább láthatjátok:

Chuwi HeroBook Pro - AS SSD  Chuwi HeroBook Pro - Crystal Disk Mark 8
 
Szoftver

A Chuwi HeroBook Pro egy előre telepített, Windows 10 Home operációs rendszert tartalmaz, 1903-as verziószámmal. A 64 bites rendszer teljes értékű Windows, így a későbbi frissítéseket gond nélkül telepíthetjük. 

Chuwi HeroBook Pro - Windows 10 Home

A laptopot először indítva,  ki kell választanunk a rendszer nyelvét, viszont itt eleinte csak néhány nyelv érhető el. A magyar nyelvet később, külön kell telepíteni.

A beállítás menete, a többi külföldről származó laptophoz hasonlóan rendkívül egyszerű:
  1. Keresőbe beírjuk: Language Settings
  2. Add preferred language -> kiválasztjuk a "Magyar" nyelvet
  3. Telepítés előtt be is állíthatjuk rögtön, hogy ez legyen az alapértelmezett nyelv a rendszerben: "Set as my display language"
  4. A telepítés az interneten keresztül történik, néhány perc alatt végbe megy
  5. Újraindítás, vagy kijelentkezés után már magyar nyelven köszönt minket a rendszer
A Windows nem tartalmaz telepített irodai szoftvert, viszont elérhető az Office felhőalapú szolgáltatása, ahol a Word, Excel és PowerPoint alkalmazások kissé butított verzióját tudjuk elérni. Ezek használatbavételéhez szükséges lesz egy Microsoftos fiókra.

Chuwi HeroBook Pro - Microsoft Office

Az Office hiánya diákok számára nem jelent nagy problémát, hiszen továbbra is ingyenesen beszerezhető minden magyarországi közoktatásban tanuló iskolás számára a teljes értékű Office365 Pro Plus programcsomag, az o365.oh.gov.hu oldalról.
Akinek ez a lehetőség nem elérhető, még mindig választhat az ingyenes irodai alkalmazás csomagok (LibreOffice 7, FreeOffice, OnlyOffice...) közül.

Üzemidő

A laptopban egy 38Wh-s akkumulátort találunk, amely átlagos felhasználás mellett körülbelül 4-5 órányi üzemidőre képes. Ez kissé eltér, a gyártó által megadott 8 órától, hozzáteszem, egész magas fényerővel használtam a kijelzőt, de még mindig egész jó, ebben az árkategóriában.
A mellékelt 24 W-os töltő segítségével a töltési idő körülbelül 3 órát vesz igénybe.

Egy 720p-s Youtube videót, Wi-Fi csatlakozással körülbelül 6 órán keresztül tudtam nézni, íme:

Chuwi HeroBook Pro - Üzemidő

Összegzés, vásárlás

A Chuwi HeroBook Pro minden tekintetben előrelépést hozott az előd, Chuwi HeroBook-kal szemben, példát mutatva más gyártóknak. A belépőszinten olyan hardveres megoldásokat láthatunk, amelyek eddig, ebben az árkategóriában ismeretlenek voltak. Ide sorolható a 14,1 hüvelykes, FullHD felbontású IPS kijelző, a villámgyors SSD tárhely és a 8 GB belső memória. Ilyen paraméterekkel a hazai piacon szétnézve, 100 ezer Forint alatt nem találunk laptopot. Így mindenképp dicsérendő a Chuwi munkája, és nem utolsósorban árazása.

Chuwi HeroBook Pro

Aki ezt a készüléket szeretné megvásárolni, annak viszont tisztában kell lenni annak korlátaival: ugyanis a Celeron N4000-es processzor közel sem mondható fürgének. Internetezésre, szövegszerkesztésre, beadandók, bemutatók elkészítésére viszont több, mint elegendő. Videóhívásokat is kezdeményezhetünk, viszont a gyenge előlapi kamera miatt, a minőséget érheti kritika. 
Mivel rendkívül vékony a laptop, és aktív hűtés sem került a belső részbe, ezért a hőelvezetéssel akadnak problémák. Töltésnél, illetve az erősen hardverigényes alkalmazások vagy játékok futtatása során a készülék bal oldala egészen fel tud forrósodni, ölben tartva már-már kellemetlen.

Chuwi HeroBook Pro, a belépőszinten jelenleg nagyon jó ajánlat, 73 ezer Forintért (249,99 dollárért), ennyiért jelenleg nem találunk jobb ajánlatot sem itthon, sem külföldön. A komolyabb gépekkel persze nem tudja, és nem is akarja felvenni a kesztyűt, a gyártó nem is ezzel a céllal tervezte meg a laptopot. A teszt alapján szerintem mindenki el tudja dönteni magának, hogy a saját felhasználási szokásainak megfelelő-e a Chuwi új notebookja. 

Hozzánk a termék a GearBest áruházból érkezett, jelenlegi ára 249,99 dollár, azaz körülbelül 73 ezer Forint:

Chuwi HeroBook Pro
Ár: 73 ezer Forint (249,99 dollár)
További hírek

Már Lenovo termékeket is rendelhettek a Colorsmap áruházból

A Colorsmap webáruház hívta fel figyelmünket arra, hogy kínálatuk között már különféle Lenovo termékeket is megtalálhattok. A választék egyelőre nem túl nagy, viszont egy-egy jó áras fej- vagy fülhallgatót el lehet csípni.

Haylou RT (LS05S) - Vízálló okosóra akár 20 napos üzemidővel

A tavaly év elején piacra került Haylou Solar a mai napig az egyik legnépszerűbb okosóra 10 ezer Forint környékén. A most megjelent Haylou RT, a Solar kitaposott útján szeretne hasonló babérokra törni, és árát tekintve meg is van rá az esélye.

Elérhető árú Bluedio fej- és fülhallgatók a Colorsmap áruházból

A Bluedio fej- és fülhallgatói elsősorban alacsony árával hívják fel magukra a vásárlók figyelmét. A mostani összeállításunkban néhány pénztárcabarát vezeték nélküli Bluedio terméket mutatunk be nektek, melyekhez most akciós áron juthattok hozzá.

Szerezd meg akcióban a legjobb Kospet okosórákat

A mai cikkünkben kicsit elkanyarodunk az okostelefonoktól, és egy kicsit az okosórák világába tekintünk bele. A jelenlegi piacon rengeteg gyártó van jelen, melyek közül most a Kospet legújabb okos eszközeit mutatjuk be nektek.
Kommentek
Legújabb telefonok