Chuwi LapBook 12.3 teszt - Majdnem tökéletes

| | Forrás: Kinatech
Mostani cikkünkben kivételesen nem egy telefont, hanem egy Kínából érkező ígéretes notebookot, a retina kijelzős Chuwi LapBook 12.3-at vettük szemügyre egy kicsit közelebbről, amely a használat során többször okozott kellemes meglepetést számunkra.
Bevezető

A Chuwi az elmúlt években elsősorban táblagépeivel hívta fel magára a figyelmet, több itthon is népszerű modellt készítettek, mint például az Intel Atom processzorral szerelt Chuwi Hi10 Plus, Chuwi Hi12, vagy az újabb, már Celeronnal hajtott Chuwi Hi13. A cég az elmúlt év végén ügyesen változtatott piaci stratégiáján, reagálva arra a tényre, hogy a tabletek már nem olyan népszerűek mostanság.

Tavaly ősszel adták ki első notebookjukat, az Intel Atom X8350-ös Chuwi LapBook 15.6-ot, majd 2017 év elején a már Celeron processzorral szerelt Chuwi LapBook 14.1-et. Mindkettő hamar népszerűvé vált a vásárlók körében, köszönhetően a jó összeszereltségnek és kiváló árnak.

A LapBook sorozat harmadik tagja, mostani tesztünk főszereplője, a Chuwi LapBook 12.3, amely, mint a neve is mutatja egy 12.3 colos kijelzőjével érkező, roppant  kompakt modell. 
A Chuwi LapBook 12.3-at a GearBest webáruházból szereztük be, jelenleg innen is vásárolható meg a legolcsóbban, 309.99 dollárért, azaz körülbelül 84 ezer Forintért. Ha a kínai raktárból rendelünk, és mellé az EU Express szállítást választjuk, akkor nem kell aggódnunk a vámkezelés miatt, hiszen a webáruház saját terhére egy másik EU országban megteszi helyettünk.

Chuwi LapBook 12.3 vásárlás
GearBest áruház - EU Express szállítással
Külső

A webáruházból hamar megérkezett hozzánk a megrendelt csomag, amelyet a biztonság kedvéért jól becsomagoltak. Egy nagyobb dobozban, buborékos fóliával jól kitömve találtuk meg magát a notebookot rejtő dobozt. Kicsomagolva töltőt, néhány leírást, garanciapapírt, egy matricát és magát a gépet találjuk. A LapBook-ot először kézbe véve már láttam, hogy kiváló minőségű darab. A kis méretű kijelzőnek köszönhetően rendkívül kompakt, 293 mm széles, 200 mm magas és vastagsága mindössze 15 mm. A kompakságának köszönhetően kézben fogva nagyon könnyű, mindössze 1378 gramm. Így gyakorlatilag súlyzónak alkalmatlan, de szerencsére nem is erre a célra találták ki.

A készülékház teljes egésze fém borítású, nincsenek illesztési hibák, nem recseg, nem ropog, a felülete nem gyűjti az ujjlenyomatokat. A sarkai lekerekítettek, így az a veszély sem fenyeget senkit, hogy véletlen megvágja magát gépelés közben. Egyedül a felnyitható kijelző szélein és a zsanér borításán találunk fekete műanyagot.

A készülék bal oldalán a DC csatlakozót, egy USB 3.0 nyílást és a mini HDMI kimenetet találjuk. Jobb oldalra került a Kensington zár nyílása, egy USB 2.0 csatlakozó, a 3.5 mm-es jack nyílás és a MicroSD foglalat. Itt vége is a felsorolásnak, hiszen sem elől, sem hátul nem találunk már mást.

A kijelző könnyen, egy kézzel is nyitható, anélkül, hogy felemelkedne a készülék az asztalról. A képernyőt maximum, körülbelül 135 fokos szögben lehet hátrahajtani.


Az első csalódás a felnyitás után ért, hiszen az előző modelleknél látható, képernyő körüli vékony kávának nyoma sincs. Egy a trendektől eltérő, rendkívül vastag, 17 milliméternyi szürke keret veszi körbe a képernyőt, amely kicsit retro hangulatot kelthet bennünk. Szerencsére később maga a kijelző minősége hamar feledtette ezt az érzést.


A billentyűzet angol kiosztású, viszont a gyakorlott felhasználóknak ez nem okozhat gondot. Aki pedig nem ismeri jól a billentyűzetet, annak ott van a felmatricázás lehetősége. A billentyűk elhelyezése nagyon jól sikerült, a köztük lévő távolság 2-2.5 milliméter, így a mellégépelés esélye rendkívül kicsi.

A felső sor gombjai kisebbek, ezeket egy kicsit nehezebb elsőre eltalálni, de ezeket a gombokat nem is kell sűrűn nyomkorászni. A kínai notebookoknál már megszokhattuk, hogy a jobb felső sarokban találjuk a bekapcsológombot. Így aki ezt nem szokta meg, a visszatörlés gomb helyett sokszor kikapcsolhatja magát a készüléket. Szerencsére alapállapotban a kikapcsológomb hatására alvó állapotba kerül a gép, így visszalépve, onnan folytathatjuk a munkát, ahol előtte tartottunk.


A billentyűk lenyomáskor csendesek, kényelmesen, puhán lehet rajta gépelni. Ilyen jó minőséggel ebben az árkategóriában még nem találkoztam. A billentyűzet alatt háttér világítás nincs.

A gombok alatt találjuk a touchpadot, amely műanyag borítású, felülete nem túl nagy, de nem is túl kicsi, így kezelése rendkívül egyszerű. Az alsó részén találjuk a két, rejtett gombot, melyek könnyen lenyomhatóak, és szintén csendesek. A készüléken található teljes értékű Windows 10 rendszerben használható összes gesztusvezézérlés működött, amely sokszor meg tudta gyorsítani a munkámat.
A billentyűzet felett találjuk a bekapcsolást, a CapsLock, és a NumLock működését jelző fényt. A másik két lyuk alatt találjuk a gépben található mikrofont.

A gépház alján négy gumírozott talpat találunk, a két szélén a sztereó hangszórókat, középen pedig a M.2 SSD csatlakozóhoz tartozó fedőlapot találjuk. Így ha egy SSD-vel szeretnénk gyorsítani a gépünket, nem kell szétszedni magát a gépházat, hanem elegendő lepattintani a kis fedlapot, majd behelyezni egy kis csavar segítségével a villámgyors háttértárat.Hardver

  Chuwi LapBook 12.3
Kijelző
12.3 col LCD IPS 
Kijelző felbontás
2736x1824 pixel
Processzor
Intel Celeron N3450
Memória
6 GB 
Háttértár
64 GB eMMC
Hálózatok 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0
Méret
293 x 200 x 15 milliméter
Tömeg 1378 gramm

A Chuwi LapBook 12.3 különlegessége, és egyben legnagyobb erőssége a 3:2 arányú, 2736 x 1824 pixel felbontású IPS retina kijelző (Samsung gyártmányú). Hiába készültem fel arra, hogy szép képe lesz a kijelzőnek, bekapcsoláskor egyből elkapott a wow érzés. Akinek csak mutattam, tátott szájjal nézte a tűéles, gyönyörű, élethű színeket megjelenítő képernyőt. Hasonló kijelzőt utoljára a Surface Pro 4-nél láttam, amely pontosan ugyanezekkel a paraméterekkel rendelkezett.

A tükröződésmentes felületnek, és a kijelző erős fényének köszönhetően kültérben is jól használható a gépezet. Egy bosszantó hibát felfedeztem, amely valószínűleg nem szoftveres, hiszen mind Windows, mind Linux rendszereken előfordult. A kijelző fényerejét 0-100%-ig lehet állítani, viszont ha elérjük az 50%-ot, hiába növeljük a százalékokat, a fényerő nem változik. így gyakorlatilag az 50 százalék felel meg a valós 100 százaléknak. Remélem ezt a hibát később majd valami BIOS frissítéssel javítani fogják a Chuwi mérnökei.

Szerencsére egyre több gyártó rugaszkodik el a már berögzült Intel Atomos megoldásoktól, és fejlettebb, nagyobb teljesítményű processzorokból állítják össze a konfigurációkat. A következő képeken a CPU-Z-ből kinyert adatok láthatóak.

Chuwi LapBook 12.3 CPU-Z


A 12.3-as LapBook az Apollo Lake platformra épülő Intel Celeron N3450 mobil processzort használja. A tavaly év végén megjelenő Intel CPU már 14nm-es gyártástechnológiával készült, négy egyenként 1.1GHz-es alap, illetve 2.2GHz-es turbó órajelű processzormagot tartalmaz, Intel HD 500-as grafikus gyorsítóval párosítva.

A processzor elméletben maximálisan 8 GB memóriát képes kezelni, és támogatja az úgynevezett különleges, félig alvó energiaállapotot (S0ix). További részleteket a processzorról az Intel hivatalos oldalán, ITT olvashattok.

A 6 GB DDR3 típusú memóriának köszönhetően egyszerre több programot, böngészőfület is megnyithatunk anélkül hogy lelassulna a rendszer. Ez mindenképpen előrelépés a legutóbbi modellekhez képest.

Sajnos a háttértár továbbra is eMMC típusú, 64 GB méretű, és sajnos a későbbi tesztekből láthatjátok, hogy ez egy gyenge pontja a készüléknek. Viszont piros pont jár a gyártónak, hogy lehetőséget biztosított az M.2 SSD bővíthetőségre, méghozzá úgy, hogy ehhez nem kell megbontani a gépházat. 

További dicséret jár azért, mert a Wi-Fi hálózatok terén nem csak a szokásos 2.4GHz-es 802.11 b/g/n, hanem a jóval gyorsabb 5GHz.es 802.11 a/ac is szerepel a specifikációk között.

Beüzemelés

A telefonoknál nagyon nem szoktunk sokat időzni a beüzemeléssel, egyszerűen átállítjuk magyar nyelvűre a rendszert, és már készen is vagyunk. Nos itt egy kicsivel tovább tartott, mire a rendszert üzemkész állapotba hoztuk. 

A Chuwi LapBook 12.3 teljes értékű, licencelt Windows 10 rendszerrel van telepítve. Első bekapcsoláskor az operációs rendszert be kell állítanunk. Először az elsődleges nyelvet kell beállítani, ahol a magyar nyelvet sajnos (egyelőre) nem választhatjuk. A második képernyőn viszont már választható a mi nyelvünk is.Ezután a szokásos Windows 10-nél megszokott beállításokon kell áthámoznunk magunkat, megadhatjuk nevünket és már csatlakozhatunk is az otthoni Wi-Fi hálózatra. Én éltem ezzel a lehetőséggel, és rögtön felajánlott a rendszer egy nagyobb frissítési lehetőséget. Mivel ezzel utólag már nem akartam foglalkozni, ezért elfogadtam. A telepítő körülbelül 2-3 órán keresztül dolgozott, mire végre elkészült. Az asztal hátterét automatikusan állítja be a rendszer a meglévő Microsoft fiókhoz kapcsolva.

  

Az asztalon első induláskor a szokásos ikonokat látjuk, a gyors műveletek között megtaláljuk a szokásos funkciókat: táblagép mód, hálózat, jegyzet, minden beállítás, repülési üzemmód, hely, ne zavarjanak, mobil elérési pont, fényerő, éjszakai mód, Bluetooth, VPN, takarékos üzemmód, kivetítés és csatlakozás vezeték nélküli eszközökhöz.

Ahhoz, hogy befejezzük a rendszer magyar nyelvre való átállítását, még le kell tölteni a magyar nyelvi csomagot. Ezt a Vezérlőpultban tehetjük meg, Óra, nyelv és terület beállításainál (Control Panel - Clock, Language, and Religions - Language). Miután a telepítő lefutott, érdemes a rendszert újraindítani a beállítások véglegesítéséhez. Ha ezzel is megvoltunk, akkor végre megkapjuk a teljes értékű, magyar nyelvű Windows 10-es rendszert.


A végeredmény könnyen ellenőrizhető, ha megnyitunk egy információs ablakot:A nagyobb méretű frissítés után kb. 20 GB szabad terület marad a 64 GB-os eMMC háttértáron. Ezt megnövelhetjük, ha töröljük, vagy áthelyezzük a régi, frissítés előtti Windows-os fájlokat, melyeket a C: meghajtó Windows.Old mappában találunk. Ha ezt elvégezzük, akkor további 15-20 GB helyet szabadíthatunk fel, így 35-40 GB-ra növelhető a már meglévő szabad tárterület

Tesztelés

A Chuwi LapBook 12.3 az egyik legfrissebb processzort kapta, melynek hűtését, a 14nm-es gyártásnak, a 6W-os TDP és 4W-os SDP fogyasztásnak köszönhetően sikerült passzívan megoldania a gyártónak. Így a notebook használat közben teljesen hangtalan, hasonlóan a régebbi Atom-os megoldásokhoz.

Leginkább az érdekelt engem, hogy vajon milyen teljesítménynövekedést tapasztalhatunk, a passzív hűtésű, alacsony fogyasztású Intel Celeron N3450 mobil processzor működése közben.

A processzor és a grafikus teljesítmény teszteléséhez a következő programokat futtattam le a készüléken: CPU-Z, PassMark, 3DMark 06, 3DMark 11, GeekBench 4, CineBench R15, PCMark 8, PCMark 10.

Az eredményeket hasonlítottam össze a régebbi Atom-os eredményekkel, amelyek jól látszódnak az alábbi táblázatból.

  Chuwi Lapbook 12.3
Celeron N3450
Chuwi LapBook 15.6
Atom Z8350
Jumper EzBook 3
Celeron N3350
Xiaomi Air 12
Core M-6y30
CineBench R15 CPU Single 46 cb 29 cb 48 cb 79 cb 
CineBench R15 CPU Multi 133 cb 98 cb 89 cb  158 cb
CineBench R15 OpenGL 11.90 fps 8.29 fps  10.9 fps 36.79 fps
         
PassMark CPU Mark 1996 1358 1287 2756
         
GeekBench 4 Single 1379  756 1210 2805
GeekBench 4 Multi 4084  2115 2088 5123
         
CPU-Z Single (ver. 1.78) 660 250 745 1078
CPU-Z Multi (ver. 1.78) 2407 949 1344 2255
         
PCMark 8 Home Score     1592  
PCMark 8 Work Score     2207  
PCMark 10 1176      
         
3DMark 06 Standard
1280x720
 3394   3393  
3DMark 11 Performance
1280x720
 510   505  

A Chuwi Lapbook 12.3 háttértárához nem sok reményt fűztem, hiszen sajnos a gyártó többi notebookjához hasonlóan, itt is eMMC típusú  tárhelyet kapunk a pénzünkért. Szerencsére az M.2 SSD bővíthetőség adott, és aki komolyabban szeretné használni a gépet, az biztosan be is fog ruházni egy 128 vagy 256 GB-os SSD-re.

A Toshiba gyártmányú tárhely által elérhető lassabb tempót a mindennapi internetezés és irodai alkalmazások használatakor nagyon nem vesszük észre, viszont amikor nagyobb méretű programot nyitunk meg, vagy képet szerkesztünk, videót vágunk, játszunk, akkor már érezhető az eMMC hátránya.

A szintetikus teszteknél az AS SSD és a CrystalDiskMark programokat használtuk, ahol átlagosan 100-140 MB/s-os olvasási és 20-40 MB/s-os írási sebességeredményeket kaptunk, amelyek jóval elmaradnak még a hagyományos merevlemezektől is, nem beszélve a gyorsabb SSD meghajtókról.
 

Üzemidő

A Lapbook 12.3 egy 8000mAh-s akkumulátort kapott, amellyel átlagos üzemidőket érhetünk el egy feltöltéssel. Normál használat mellett (böngészés, film nézés, irodai szoftverek használata, képszerkesztés stb.) egy töltéssel körülbelül 5-7 órás képernyőidőre számíthatunk.

A 12V/2A-es töltő segítségével körülbelül 3 óra alatt sikerült 0-ról 100%-ra tölteni az akkumulátort.

 

Összegzés

A Chuwi igazán jó munkát végzett, egy jól összeszerelt, minőségi, kompakt notebookot adott ki a kezéből, amely a legtöbb feladatra tökéletesen alkalmas. A kiváló kijelző, a négymagos Celeron processzor, az 5GHz-es Wi-Fi, az elfogadható üzemidő, a remek billentyűzet elfeledteti azokat az apróbb hibákat, amelyeken eleinte bosszankodni lehet. Ugyanezzel a processzorral szerelt notebookot találhatunk már olcsóbban is, ott van például a 256 GB-os SSD-vel szerelt Jumper EzBook 3S, viszont ennél a modellnél le kell mondanunk a jó minőségű, retina kijelzőről. 

A készüléket elsősorban azoknak ajánlom, akik főleg interneteznek, multimédiás tartalmakat néznek, irodai programokat használnak, és szeretnének egy kompakt, kisméretű, könnyed hordozható számítógépet. Ha valaki játszani szeretne, annak érdemesebb a régebbi címekből válogatni, hiszen azokat gond nélkül viszi a LapBook. Az újabb játékoknál sajnos már a hardver szűk keresztmetszete gondot fog okozni. Hamarosan néhány nagyobb játékot is letesztelünk, amelyet majd oldalunkon és Youtube csatornánkon is közzéteszünk. 

Vásárlás

A Chuwi LapBook 12.3 notebookot legolcsóbban jelenleg a GearBest áruházból lehet megvásárolni, 309.99 dolláros áron, azaz körülbelül 84 ezer Forintért. Ha kínai raktáráruházból történik a rendelés, akkor érdemes az EU Express szállítási módot választani, ugyanis ebben az esetben nem kell sem VÁM-ot, sem ÁFA-t fizetni a termék után, ezt a GearBest elvégzi helyettünk.

Chuwi LapBook 12.3
GearBest - vásárlás - EU Express szállítással

A készülék teljes adatlapját, és a többi üzlet árait megtaláljátok oldalunkon: Chuwi LapBook 12.3 árak, tulajdonságok.
További hírek

Már Lenovo termékeket is rendelhettek a Colorsmap áruházból

A Colorsmap webáruház hívta fel figyelmünket arra, hogy kínálatuk között már különféle Lenovo termékeket is megtalálhattok. A választék egyelőre nem túl nagy, viszont egy-egy jó áras fej- vagy fülhallgatót el lehet csípni.

Haylou RT (LS05S) - Vízálló okosóra akár 20 napos üzemidővel

A tavaly év elején piacra került Haylou Solar a mai napig az egyik legnépszerűbb okosóra 10 ezer Forint környékén. A most megjelent Haylou RT, a Solar kitaposott útján szeretne hasonló babérokra törni, és árát tekintve meg is van rá az esélye.

Elérhető árú Bluedio fej- és fülhallgatók a Colorsmap áruházból

A Bluedio fej- és fülhallgatói elsősorban alacsony árával hívják fel magukra a vásárlók figyelmét. A mostani összeállításunkban néhány pénztárcabarát vezeték nélküli Bluedio terméket mutatunk be nektek, melyekhez most akciós áron juthattok hozzá.

Szerezd meg akcióban a legjobb Kospet okosórákat

A mai cikkünkben kicsit elkanyarodunk az okostelefonoktól, és egy kicsit az okosórák világába tekintünk bele. A jelenlegi piacon rengeteg gyártó van jelen, melyek közül most a Kospet legújabb okos eszközeit mutatjuk be nektek.
Kommentek
Legújabb telefonok