DOOGEE MIX teszt - Játssz nagyban

| | Forrás: Kinatech
Nem kétség, a mobiltelefonok piacán az idei év egyik legnagyobb innovációja a keretnélküli kijelzők megjelenése volt. A nálunk járt DOOGEE MIX is ezzel az új megjelenéssel próbálja elcsábítani a leendő vevőket. Hogy a gyártó ezt milyen eséllyel teszi? A tesztünkből mindenre fény derül.

Doogee Mix teszt

A DOOGEE MIX telefon ezúttal a TomTop webáruházból érkezett, a rendelést követően egy héten belül meg is kaptam a készüléket, pedig Kínából érkezett.

A MIX telefonból két verzió létezik, egy 4/64 GB-os és egy 6/64 GB-os, a tesztben az előbbi kerül bemutatásra. A 4 GB-os modell ára legolcsóbban jelenleg 160 dollár körül mozog, amely nettó 41 ezer Forintnak feleltethető meg, a plusz 2 GB-ért sem kell sokkal többet kiadnunk, jelenlegi legolcsóbb ára körülbelül 47 ezer Forint. Természetesen mivel ezek kínai raktárról érhetőek el, ezekhez az árakhoz hozzá kell számolni az esetleges vám költségeket, amelyek körülbelül +27%-ot dobhatnak az áron.

Mindkét modell megvásárolható a TomTop webáruházból, a termékeket a következő hivatkozásokon keresztül érhetitek el:

DOOGEE MIX - 4/64 GB
TomTop webáruház

DOOGEE MIX - 6/64 GB
TomTop webáruház


Bevezető

A DOOGEE, vagy ahogy itthon mondják "dodzsi" már régóta jelen van a piacon, itthon főként az olcsóbb, belépőszintű készülékei terjedtek el. Elég ha csak a DOOGEE X5, X5 Max Pro, X9 Mini, F5 vagy Shoot 1 modellekre gondolunk.

A tavaly év végén megjelent Xiaomi Mi Mix igazi lavinát indított maga után, megjelenésekor sokaknak tátva maradt a szája. A Philippe Starck által megálmodott dizájn alapján, egy átlagos 5.5 colos készülékházba egy 6.4 colos kijelzőt préseltek bele. Sajnos magas árának köszönhetően, nem sokan engedhették meg maguknak, hogy megvásárolják a kiváló telefont.

A nagy sikerre való tekintettel több gyártó is elkezdte "másolni" a különleges megjelenést, így most már egy-egy középkategóriás készüléknél is fellelhető. A Maze Alpha, a DOOGEE MIX, Bluboo S1 vagy a közeljövőben megjelenő LEAGOO KIICAA MIX, UmiDigi Crystal mind-mind keretnélküli kijelzővel próbálja elcsábítani a vásárolókat (fontos megjegyezni, hogy a "keretnélküliség", csak a kijelző három oldalát érinti).

Korábbi tesztjeinkhez hasonlóan, a fent felsorolt modelleket egy összehasonlító táblázatban vetjük össze, külsőben, tudásban és árban.

  DOOGEE MIX
Maze Alpha
Bluboo S1
LEAGOO KIICA MIX
Képernyő: 5.5 col 6" col 5.5 col 5.5 col
Felbontás: 720x1280 1080x1920 1080x1920 1080x1920
CPU: MediaTek Helio P25 MediaTek Helio P25 MediaTek Helio P25 MediaTek MT6750T
Memória: 4 GB 4 GB 4 GB 3 GB
Tárhely: 64 GB 64 GB 64 GB 32 GB
Kamera: 16MP 13MP 13MP 13MP
Akkumulátor: 3380 mAh 4000 mAh 3500 mAh 3000 mAh
Méret: 144x76.2x8 159.8x82.5x8.1 148.6x74.3x7.9 141.7x75.8x7.9
Tömeg: 193 g 225 g 175 g 153 g
Ár: 41 ezer Forint 50 ezer Forint 52 ezer Forint 36 ezer Forint
Ár EU raktár: Nem elérhető Nem elérhető Nem elérhető Nem rendelhető

Külső

A DOOGEE MIX egy egyszerű, fekete dobozba van csomagolva, a tetején mindössze a MIX felirat, és annak "magyarázata", MINI + MAX = MIX található. A doboz alján most is a készülék színét, és a sorozatszámokat találjuk.

A telefonhoz kapunk használati utasítást,garanciapapírt, SIM tűt, törlőkendőt, üvegfóliát, műanyag tokot, törlőkendőt, és USB kábelt.

 

 

A gyártó elsődleges célja az volt, hogy kis méretben, de nagy kijelzővel szerelt telefont készítsenek, és ez félig meddig sikerült is. Kézbe fogva ugyanis tényleg nagyon jól mutat, a szinte az egész előlapot kitöltő 5.5 colos kijelző. Nekem nagyobb kezem van, így számomra kényelmesen használható, akár egy kézzel is a MIX. Viszont valószínűleg nem mindenki lesz ezzel így. 

A három oldalról vékony kerettel körülvett kijelzőnek köszönhetően, a telefon hossza mindössze 144 milliméter, amely körülbelül akkora, mint egy átlagos 5 colos telefon. A MIX szélessége viszont sajnos nagyobb a kelleténél, 76 milliméterével pontosan megegyezik az 5.5 colos Redmi Note 4X-szel. Ráadásul a súlya sem csekély, a készülék a nem túl nagyméretű, 3380 mAh-s akkumulátorral is 193 grammot nyom. Összehasonlításképpen a már említett 5.5 colos Redmi Note 4X csak 175 gramm tömegű, miközben egy méretesebb 4100mAh akkumulátor került bele. A hasonló kialakítást használó Bluboo S1 is jobb mutatókkal bír (szintén 175 gramm) ebben a tekintetben.

Hiába a remek hosszméret, ha széltében ilyen nagy a telefon, a kisebb kezűek biztosan lemondhatnak az egykezes használatról. Mindezek ellenére számomra kényelmesen használható volt a készülék, a nagyobb, különlegesen beépített kijelzőt, és a kicsivel nagyobb súlyt hamar meg lehet szokni.

Az anyaghasználatra nem lehet panaszunk, a készülékház teljesen fémből készült, az előlapot és a hátlapot is Gorilla Glass 5 üveg védi a sérülések ellen, az illesztések jók, a gombok nem zörögnek.

A különleges kialakításnak köszönhetően az előlap elrendezése kicsit eltér a megszokottól: a kijelző felett mindössze pár milliméternyi rész maradt, ahová a beszédhangszóró, a fénymérő és a közelségérzékelő. A képernyő bal- és jobboldalára is jutott bőven keret (kb. 3-4 mm), amelyeket a gyártó a sajtóképeken kicsit "elphotoshoppolt". Érdemes megnézni oldalunkon a készülék adatlapján található hivatalos képeket, és összevetni a teszt során készült fotókkal. Igazából aki ismeri a kínai gyártókat, és a marketing politikájukat nem lepődik már meg ezen.

Az előlap alján mindössze egyetlen gombot találunk, amely egyben az ujjlenyomat olvasó is. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy hová lettek a kapacitív gombok... Nos, ezek a kijelzőre kerültek. Kár, pedig helyük lett volna az ujjlenyomat olvasó mellett.
A felső részen, a keskeny kialakítás miatt, a szelfi kamerának már nem jutott hely, így azt a készülék jobb alsó részén kell keresnünk. A furcsa elhelyezés miatt, az 5MP-es kamera használatakor érdemes fejjel lefelé fordítanunk a telefont, ha normális képet szeretnénk készíteni. Értesítő LED-et ne keressünk, az sajnos nem került a készülékre.

A hátlap bal felső sarkában találjuk a dupla kamera rendszert (13MP+8MP), mellette pedig a LED-es villanót. Sajnos a képalkotók egy kicsit kiemelkednek az amúgy teljesen üveggel borított hátlapi részből, elsőre zavart, de miután megszokta az ember, már fel sem tűnik. Az előlaphoz hasonlóan a hátlapra is került gyárilag védőfólia, igaz pluszban már csak előre találunk védőfóliát a dobozban.

    

    

A készülék szélei lekerekítettek, jó fogásúak, nem csúsznak. A jobb oldalon a bekapcsoló gombot és a hangerőszabályzót, a bal oldalon pedig a SIM és SD kártya helyet találjuk. Telefonkártyából egy nano és egy micro méretűt helyezhetünk el, amelyekből az utóbbiról le kell mondanunk, ha tárhelyet is szeretnénk bővíteni (max 128 GB).

A felső részen mindössze a 3.5 mm-es fejhallgató csatlakozót, míg az alsó felén a telefonnak a hangszórókat, a mikrofont és a microUSB portot találjuk. A hangszórók közepes minőségűek, ebben az árkategóriában már hallottunk jobbat is. Hangereje kellően erős, de minél hangosabban hallgatjuk a zenét, annál több részlet veszik el belőle.


Hardver

A DOOGEE MIX 41 ezer Forintos nettó árával a középmezőnyben versenyez. A MediaTek középkategóriás rendszerchipjét kapta, a 8 processzorból álló Helio P25-öt. A P25-ről annyit kell tudni, hogy két CPU klaszterrel rendelkezik, mindkettőben ARM-A53 processzorok dolgoznak, de míg az egyikben 2.6 GHz-en, addig a másikban csak 1.6 GHz-en vannak járatva. Ennek következménye a jobb energiagazdálkodás, és persze a jobb üzemidő. Emellett támogatja a duplakamerás rendszereket, és a 4K videó felvételt.
A 8 processzormag mellett az ARM Mali T880 MP2-es grafikus egységet találjuk meg (900 MHz), amely már hardveresen támogatja a h.264-es videók lejátszását.

A chipset mellett ebben a modellben 4 GB memóriát találunk, 64 GB tárhely mellett. Akinek kevés a 4 GB memória, megvásárolhatja valamivel drágábban a 6 GB-os modellt is.

Az 5.5 colos kijelzővel kapcsolatban kettős érzéseim vannak, egyrészt remek választás volt a gyártótól az AMOLED panel, viszont ekkora méretre a HD felbontás helyett igazán belefért volna egy FullHD felbontás, a chipset bőven elbírta volna. Így lesznek olyanok, akik a nagy pixelsűrűség háborúban emiatt háborogni fognak.
A színek szépek, a fekete tökéletes, a betekintési szögek is kiválóak, a maximális fényerő lehetne erősebb is, de ennek ellenére is napsütésben is jól olvasható volt a kijelző.
A MiraVision menüpontban további finomításokat végezhetünk, az amúgy is jól teljesítő kijelzőn: állíthatunk kontrasztot, telítettséget, fényerőt, élességet, színhőmérsékletet és dinamikus kontrasztot.

Más fórumokon olvasható volt, hogy automatikus fényerő esetén, ha levesszük a fényerőt, akkor elsötétül a kijelző. Nos, ezzel a hibával én is összefutottam, de a 0811-es frissítés már javított ezt. Nem tudom ez a hiba mitől van/volt, de ugyanezt kellett javítani a Vernee gyártónak (és javította is szerencsére) a legutóbb tesztelt Vernee Thor E esetében.

Az előlap alsó sarkában egy 5MP-es szelfikamerát, a hátlapon a két szenzorból (13MP+8MP) álló kamerarendszert találjuk. Az elsődleges kamera Samsung gyártmány (Samsung S5K3P3), 13MP-es, míg a másodlagos képkészítő 8MP-es. A készülék fényképezési képességeiről külön blokkban írok.

Szenzorokból az előlapon fény- és távolságérzékelőt, magában a készülékben pedig gyorsulásmérőt, giroszkópot, mágneses-, gravitációs szenzort találunk. Az értesítő LED sokak bánatára kimaradt a készülékből.

Az ujjlenyomat olvasó az előlapra került, és bár könnyen feloldhatjuk vele a készüléket, találkoztam már gyorsabb megoldásokkal is. Én személy szerint jobban preferálom a hátlapon lévő leolvasókat, ugyanis azok nagyobb felülettel rendelkeznek, és eddigi tapasztalataim szerint pontosabban is működnek. A MIX-ben található leolvasónál kényelmi szempontból a nagy ujjunkat állítjuk be úgyis elsőre, amelynek a legnagyobb a felülete. Így feloldáskor oda kell figyelnünk a pontos érintésre.

A gyártó oldalán feltűnt egy 6/128 GB-os verzió is, de a cikk írásának időpontjában egy webáruházban sem találtam meg. Így kérdéses egyáltalán, hogy meg fog jelenni valaha ilyen verzióban a készülék.

A DOOGEE Mix teljes specifikációs listáját, az éppen aktuális árak mellett, megtalálhatjátok oldalunkon is:Tesztelés

A tesztelésnél a szokásos programokat futtattam le a készüléken, amelyek során egyrészt a nyers CPU teljesítményére, másrészt a ARM-Mali T880-as grafikus egység erejére kaphatunk némi rálátást. Bár érdemes megjegyezni, hogy ezek csak szintetikus tesztek, így nem adnak 100%-os képet a készülék teljes tudásáról.

Most a szokásos szöveges jellemzést elhagynám, a lefuttatott programok eredményeit egy táblázatban összegeztem. Összehasonlításképpen a hasonló képességekkel bíró Snapdragon 625-tel vetettem össze. Még egy hasonló P25-ös telefonnal felesleges lett volna összevetni, úgy is hasonló eredmények születtek volna. Annyit azért még érdemes megjegyezni, hogy a Redmi Note 4X FullHD felbontásban futtatta a grafikus programokat, míg a Doogee Mix csak HD felbontásban. Akit érdekelnek a részletek, megtalálja a táblázat alatti képernyőképeken.

  Doogee Mix Xiaomi Redmi Note 4X
Rendszerchip MediaTek Helio P25 Snapdragon 625
Antutu 6 58239 62036
Geekbench 4    
CPU Single/Multi 797/3090 822/2972
RenderScript 2573 2490
3DMark    
Sling Shot Extreme 681 459
Sling Shot 907  
Ice Storm Unlimited 11336  
Ice Storm Extreme 7721  
Ice Storm 10353  
PCMark Work 2.0 4378 4738
PCMARK Storage 3540 3171
GFXBench OpenGl    
Car Chase 419,6 Frames (7,1 Fps) 200 Frames (3.4 Fps)
Car Chase offscreen 228,7 Frames (3,9 Fps)  
Manhattan 3.1 881,7 Frames (14 Fps) 382.8 Frames (6.2 Fps)
Manhattan 3.1 offscreen 408,3 Frames (6,6 Fps)  
Manhattan 1094 Frames (18 Fps) 606.0 Frames (9.8 Fps)
Manhattan offscreen 617,0 Frames (10 Fps)  
T-Rex 1421 Frames (25 Fps) 1249 Frames (22 Fps)
T-Rex offscreen 1159 Frames (21 Fps)  
AndroBench    
Szekvenciális olvasás 255,31 MB/s 247,85 MB/s
Szekvenciális írás 101,34 MB/s 75,92 MB/s
Véletlen olvasás 30,01 MB/s 38,61 MB/s
Véletlen írás 12,14 MB/s 12,86 MB/s

 
   
 
   
 
 
 

Szoftver

A készüléken a DoogeeOS v2.0.0 elnevezésű (amely gyakorlatilag a FreeME OS 10.4.2-s verziója), Android 7.0-ra épülő rendszer fut, 2017. augusztus 5-i, azaz nagyon friss Androidos biztonsági hibajavító csomaggal. A készülék már első bekapcsolás után frissítést ajánlott fel, majd még néhányszor frissült. A cikk írásakor használt alapsáv verziója: DOOGEE-MIX.20170811, amely több bosszantó hibát is orvosolt. Remélhetőleg a cégnél a jövőben is ugyanilyen gyorsasággal készülnek el a javítások, amelyeket egyébként vezeték nélküli frissítésen keresztül telepíthetjuk a telefonra.

   

A kezdőképernyőn felső részén a keresőmezőt, dátumot és órát, időjárás információkat találunk. A képernyő jobb felső sarkából lelógó macska és Nintendo Gameboy figura a készülékre letölthető témákat hozza elő. Ezekben már nem csak a háttér, hanem a teljes ikonkészlet is megváltozik.
Az alsó részen a Google alkalmazások, a Beállítások, a gyári Böngésző és a Play Áruház sorakoznak, míg az állandó ikonok helyén a Telefon, Névjegyek, Üzenetek és a Kamera kapott helyet.

A képernyőre hosszan nyomva előjönnek a beállítási lehetőségek, a DIY-ben az ikonméretet, a betűméretet, a szöveg színét és a csúsztatás animációját állíthatjuk kedvünkre. Az érdekesen fordított Kibocsátó beállításai ikonra kattintva a FreeME OS egyedi beállításai között vájkálhatunk, amelyet már csak részben sikerült lefordítania a gyártónak. Itt tüntethetjük el a keresősávot vagy az egy idő után már idegesítő lógó macskát a képernyőről. Ha szeretnénk, az összes alkalmazást elhelyezhetjük az asztalon, vagy érintéseinket különböző vizuális effektekkel bolondíthatjuk meg stb.

A rendszerbeállítások között a szokásos menüpontok között megtaláljuk a különféle gesztusvezérléseket, az egy kezes módot.

Az általános Androidos alkalmazások mellett találunk még System Managert, amelyben beállíthatjuk az energiagazdálkodást, törölhetjük a feleslegesen felgyülemlett adatokat, vagy levédhetjük egyes alkalmazásainkat mások elől. Az alap programok között találjuk még a DG Xendert, amellyel villámgyorsan küldhetünk fájlokat más Androidos, IOS, Windows Phone, Mac, vagy PC készülékekre, anélkül hogy internet kapcsolatot használnánk.

 
 

Kamera

A kamerából a hátlapon egy 16 MP-es elsődleges és egy 8 MP-es másodlagos kamerát találunk. Az elsődleges kamera egy Samsung ISOCELL f/2.0-s, PDAF fókusszal, míg a másodlagos az inkább csak segédkameraként beállított szenzor, amely a mélységélesség érzékelésére szolgál. Igaz meg kell jegyeznem, hogy gyakorlatilag semmi hasznát nem láttam, ugyanis ha letakartam a másodlagos lencsét, ha nem, a képminőség nem változott. Mindezek ellenére biztos van valami haszna, talán segédinformációkkal látja el a készüléket, de képet készíteni vele konkrétan nem lehet.

A kameraszoftver nem sok extrát nyújt, a szokásos kezelőfelületet kapjuk. Ha elindítjuk az alkalmazást, alul láthatjuk a felvételi módokat: Video, Photo, FaceBeauty, Blur, Mono, Panoráma és Pro.
A Photo módban szinte semmit nem állíthatunk, mindössze különböző effekteket adhatunk fotóinkra: fekete tábla, negatív, fehér tábla, poszterizált, szépia, elegáns, laza és még egy két ilyen fantáziadús mód. A felső részen a vaku beállításokat végezhetjük el, válthatunk az elsődleges és másodlagos kamerák között. A jobb felső sarokban található 3 pontra kattintva gondolhatnánk előugranak a további beállítások, de csalódnunk kell, hiszen itt egyetlen ikont találunk, amellyel a HDR módot aktiválhatjuk. Erre sokszor szükségünk is lesz, hiszen a telefon automata módban sokszor készít túl sötét, vagy kiégett képeket.

A Blur módban DSRL hatású képeket fotózhatunk, de sajnos a telefon csak szoftveres manipulációt alkalmaz. Így hiába van a hátlapon a másodlagos kamera, amelynek itt lenne fontos szerepe, gyakorlati hasznát nem tapasztaltam. Érdekességként jegyzem meg, hogy míg a 0722-es szoftver verzióval letakart másodlagos kamerával tudtam képeket készíteni ebben az üzemmódban, addig az augusztusi frissítéssel már nem. Ha eltakarom a lencsét, akkor reklamál a szoftver, hogy ejnye-bejnye, így ő nem tud képet készíteni. És valóban, ilyenkor már nem teszi rá az elmosás effektet. Néhány Blur módban készült képet találtok a tesztfotók között.

A Mono mód a kétkamerás rendszerek esetében azt jelenti, hogy a másodlagos kamerával készíthetünk szürkeárnyalatos képeket. Nos a MIX esetében, mint már fentebb leírtam, ez nem lehetséges. Gyakorlatilag itt is a fő kamera van használatban, a készülék itt is szoftveres megoldást használ.

Profi módban sem kapunk túl sok beállítási lehetőséget, mindössze a fehéregyensúlyt, az ISO érzékenységet (ISO100-ISO1600), illetve az expocíczió értékét változtathatjuk meg.

A telefon fotózási képességeivel nem voltam teljesen megelégedve, hiába a remek szenzor (Samsung S5K3P3), amely már a Xiaomi Redmi Note 3-ban jól vizsgázott, valahogy nem mindig jöttek össze a jó képek. Sajnos sokszor nem talált fókuszt, vagy éppen túl világos, vagy túl sötét képeket kaptam eredményül, a dinamikáról nem is beszélve. Így a képek egy részét már az elkészítés után rögtön töröltem.
Mindezen bosszantó dolgok ellenére azért sikerült szép számban jó fotókat is készíteni. A képek élesek, részletgazdagok, a színek szépek, bár kissé hidegek. Az expozíciót sokszor véti el a gép, ugyanis nagyon érzékeny arra, hová fókuszálunk. Az ilyen esetekben érdemes használni a HDR módot, amely egész jól végzi a dolgát. Igaz a legjobb eredmény elérése érdekében, betonbiztos kezekre lesz szükségünk, kisebb kézremegésre is szellemképessé válhatnak fotóink.

Sajnos este elfogy a kis szenzor ereje, így mint a legtöbb alsó és középkategóriás telefon esetében ezzel sem javallott sötétedés után "lövöldözni". Ekkor a képek már rengeteg részletet vesztenek, zajosak, és elmosottak. Az egyetlen kis LED-es villanóval 1 méteren belül még érhetünk el némi eredményt, de ezen túl már nem érdemes próbálkozni.

Az előlapi kamera sem túl acélos, ha átváltunk rá, a szoftver arra kér minket, hogy forgassuk el 180 fokkal a készüléket, ugyanis így kerül a lencse a "szokásos" pozícióba. Videó hívásokra elmegy, de az ezzel készült képek minőség nem üti meg az elvárt szintet. A fotók nagyon kevés részletet rögzítenek, életlenek, sokszor zajosak.


Szerencsére van lehetőségünk kicsit többet is kihozni ebből az igazából remek minőségű Samsung ISOCELL szenzorból. Tény, hogy a gyári kamera szoftverrel nem sokra megyünk, de ki mondta, hogy nem használhatunk mást. Érdemes letölteni a Play Áruházból az ingyenes OpenCamera alkalmazást, már csak a Camera 2.0 API támogatottság miatt is.

A szoftverben aktiválva a Camera2 opciót, további beállítási lehetőségek nyílnak meg előttünk. Ezek közül az egyik legjobb és leghasznosabb a RAW módba való mentés. A fotózás során a JPG képek mellett megjelennek a nyers képek is, melyeket a program DNG formátumban ment le. Ez a fájl tartalmazza a fényképező szenzora által, az expozíció során felvett összes információt. Ennek elsődleges előnye, hogy utólagosan tág határok között állíthatjuk az expozíciót és a fehéregyensúlyt, másrészt jóval több színt tudunk letárolni az adott jelenetről. A RAW módban készített képeket a tesztfotók között RAW jelzéssel találjátok meg.

Videót négy minőségben készíthetünk: alacsony (144P), közepes (720P), magas (1080P) vagy Finom (2176P). A magas, azaz FullHD videók 17Mbps-s H264-es kódolással, 30 képkocka/másodperces sebességgel és kb. 130 kbps bitrátájú, 48 kHz-es, sztereó hanggal kerülnek tárolásra. Sajnos a Finom, azaz 4K felbontású videó módot nem nagyon érdemes használni egyelőre, ekkor 12Mbps-os adatsűrűséggel, mindössze 20 képkockát rögzíthetünk másodpercenként. Ha nincs nagy mozgás a képen, akkor elérhető a 28-29 képkocka/másodperc sebesség is, de így igazából használhatatlan az egész. Érdemes inkább visszavenni FullHD felbontásra a kamerát, ekkor legalább folyamatos videót kapunk felvételkor.

Az Open Camera alkalmazásban videózás terén is több beállítás közül válogathatunk, megadhatjuk a felvétel bitrátáját, képkockaszámát, felbontását. Érdekes, hogy ebben a programban a maximális videó felbontás 4:3-as képarányú, és 2560x1920 pixelt tartalmaz. Viszont itt egy magasabb bitrátával (pl. 20 vagy 30Mbps) és 30 képkocka/másodperces beállítással egész jó videókat rögzíthetünk. Az elkészült alkotásokat a Youtube csatornánkon megnézhetitek.

Az tesztelés során elkattintott képeket a következő linken: Doogee Mix tesztképek, vagy az alábbi képre kattintva érhetitek el:


A videót pedig itt nézhetitek meg:


Adatkommunikáció, navigáció

A telefon mobilhálózatok támogatottsága terén jól vizsgázott, az itthon használt legtöbb 2G, 3G, 4G hálózatokra tud csatlakozni, beleértve a B20-as 4G frekvenciát is. A frekvencia támogatottsági lista felsorolás szintjén:
  • 2G: GSM 850/900/1800/1900 MHz
  • 3G: UMTS 900/2100 MHz
  • 4G: LTE 800/900/1800/2100/2600 MHz
A készülék két nano SIM-et tud fogadni, viszont ha tárhelybővítésre adnánk a fejünket, akkor a második SIM kártya helyről le kell mondanunk a MicroSD kártya javára. Mindkét kártyhely 4G képes, a hívások jó minőségűek, mind a hívó, mind a hívott személy jól hallotta a beszélgetéseket.

A Wi-Fi hálózatok közül a a 802 a/b/g/n szabványokat ismeri, az antenna erőssége közepes.

Navigációs képességei a készüléknek átlagosak, a műholdakat gyorsan megtalálja, menet közben körülbelül 10-15 szatellit használatban is van. A pontosság 3-5 méter között ingadozik, de magas épületek között ennél sajnos többet téved. Ez olyan esetben tud zavaró lenni, ahol közel vannak az utak egymáshoz, sajnos ilyenkor hajlamos a navigáció során rossz útra helyezni minket.
Városban, ahol nincsenek nagy emeletes házak, pontosan teszi a dolgát, országúton meg szinte tökéletes.
A szokásos GPS Test alkalmazáson kívül most egy rövid próbakörre is elvittem a Doogee Mix-et, az eredményt a lenti képeken láthatjátok.

 
 

Üzemidő

A készülék hátlapja alatt egy 3380mAh-s akkumulátort találunk, amely még pár évvel ezelőtt nagynak számított volna, de mostanra már csak átlagos. A takarékos AMOLED kijelzőnek, és a kisebb felbontásnak köszönhetően, mindezek ellenére közepes üzemidőre képes. A használat során körülbelül 5-6 órás képernyőidőt produkált a készülék nálam, igaz volt gyötörve rendesen. A szokásos PCMark Work 2.0 akkumulátort tesztjét lefuttatva, amely 100%-ról 20%-ig méri a merülési időt, körülbelül 8 órás eredményt ért el a Doogee modellje.

Ha összevetjük az általam tesztelt Vernee Apollo X telefonnal, amely körülbelül 6 és fél órát teljesített ugyanezen a teszten (közel hasonló, 3500mAh-s akkumulátorával), akkor elmondható, hogy a Doogee Mix spórolósabban bánik az energiával.

A dobozban megtalálható 5V/2A-s töltővel, mint a lenti képen is láthatjátok, körülbelül két és egy negyed órába telt újra feltölteni a készüléket. Lehetett volna egy kicsivel nagyobb teljesítményű is a töltő, ha emlékeztek, a Vernee Thor E adaptere körülbelül ugyanennyi idő alatt töltötte fel a 5020mAh-s energiaforrását.

 
 

Összegzés

A mostanában tesztelt készülékeknél mindig volt valami, ami miatt felemás érzelmekkel kellett lezárnom a cikkeket. Sajnos nincs ez másként a most tesztelt Doogee Mix telefonnal sem, amelytől őszintén szólva egy kicsit többet vártam. Maga kinézet, az új design és a nagy kijelző kis méretben nekem bejött, még akkor is, ha a sajtóképeken erősen elferdítették a cég marketingesei a valóságot. Igazából kézre áll, jól kezelhető, kicsit a szélességét kellett megszokni, de pár nap múlva már nem zavart. Egy kézzel is könnyen tudtam kezelni, a szoftverrel problémám nem volt, és egy-két előjövő hibát a tesztelés alatt javított a gyártó.
Az AMOLED kijelző tényleg nagyon szép, nagyon jó színei vannak és a feketéje is páratlan. Egyetlen apró hátrányként róható fel, hogy csak HD felbontással rendelkezik, de ha nem közelről vizslatjuk a pixeleket, akkor ez nem zavaró.
Ennek persze van előnye is, például a játékok remekül futnak a 720x1280 felbontású kijelzőn, a ARM-Mali T880 erre a feladatra tökéletesen elegendő.

Ami negatívumként hozható fel a Doogee Mix ellen, az a kamerája, mindazok ellenére, hogy a RAW módban azért el lehet a beállítások között játszani, és az utólagos képfeldolgozás is remek móka. De nem mindenkinek, a legtöbb ember arra vágyik, hogy megvesz egy készüléket, rányom a kamera ikonra, és kiváló képeket készít vele. Nos ez hiányzik ebből a telefonból.
Másrészt a 16nm-es Helio P25 rendszerchip és a HD felbontású AMOLED kijelző láttán jobb üzemidőre számítottam, ezzel nem azt mondom, hogy gyenge üzemidőben, de lehetett volna jobb is, egy normálisabb a hardverre optimalizált rendszerrel. Apropó rendszer... A magyar fordítások sajnos nem mindenhol jelenik meg, igaz a főbb beállítások és menürendszer jól le van fordítva, de azért találkozhatunk mókás fordításokkal is.

Aki nem tud kiadni egy Xiaomi Mi Mix telefonra százezreket, azoknak jó választás lehet a közel harmadannyiba kerülő Doogee Mix. Viszont tudni kell, hogy nem egy tökéletes készülék, vannak hibái. Aki ezekkel együtt tud élni, az biztosan szeretni fogja ezt a készüléket is.
Igaz az is, hogy egyre több hasonló készülék van piacon (Bluboo S1, UMiDigi Crystal, LEAGOO KIICAA Mix vagy Maze Alpha), és valószínűleg a jövőben is egyre több fog megjelenni, amely persze nekünk, felhasználóknak jó hír.


A DOOGEE MIX telefonnak két variánsa kapható, az egyik az általam is tesztelt 4/64GB-os modell, míg a másik, a 2GB-tal több memóriával rendelkező 6/64 GB-os verzió. A 4 GB-os modell körülbelül 160 dollárba kerül, amely nettó 41 ezer Forint, a 6GB-os Mix ára körülbelül 47 ezer Forint. Jelenleg még EU raktárról nem rendelhető a telefon, ezért az árakhoz hozzá kell számolni az esetleges vám költségeket, amelyek körülbelül +27%-kal emeli az árat.

Mindkét modell megvásárolható a TomTop webáruházból, a termékeket a következő hivatkozásokon keresztül érhetitek el:

DOOGEE MIX - 4/64 GB
TomTop webáruház

DOOGEE MIX - 6/64 GB
TomTop webáruház
További hírek

Ulefone Power Armor 14 teszt - Az üzemidőbajnok strapamobil

A nyári forróságban egy igazán izgalmas készülék, az Ulefone Power Armor 14 strapamobil került kezünkbe a Hekka webáruház jóvoltából. Az ütésálló mobil remek árával és kiváló üzemidejével igyekszik kiemelkedni a piacon kapható hasonló túlélő telefonok közül.

OneOdio Monitor 60 Hi-Res Fejhallgató teszt - Kellemes csalódás a középkategóriában

Oldalunkon már több OneOdio terméket is teszteltünk, melyek kimagasló ár-érték arányuknak köszönhetően sokak kedvencévé váltak. Ezúttal a OneOdio Monitor 60 fejhallgató került a kezünkbe, mely picivel drágábban kínál közel stúdió minőséget. 

Megéri még 2022-ben külföldről mobiltelefont, táblagépet vásárolni?

Mint ismeretes, 2021. július 1-től új vámszabályok kerültek bevezetésre az Európai Unió tagállamaiban, így hazánkban is. Cikkünkben arra szeretnénk választ keresni, hogy vajon fél év elteltével, 2022-ben a gyenge Forint árfolyam és az új jogszabályozás mellett, érdemes-e még külföldről beszerezni kedvenc technikai eszközeinket.

Különleges kódnevű és érdekes specifikációjú Xiaomi termékek szivárogtak ki az interneten

Az elmúlt napokban összesen 13 különböző Xiaomi termék kódneve és tulajdonságlistája látott napvilágot, amelyek várhatóan a következő félévben fognak megjelenni. Hogy pontosan mikor, és mely széria folytatásaként, azt egyelőre nem tudni.
Kommentek
Legújabb telefonok