Elephone Soldier - Teszt - Veterán katona

| | Forrás: GearBest (Szponzorált)
Egy újabb strapatelefont érkezett hozzánk, ezúttal az Elephone Soldier személyében. Megnéztük mire képes az Elephone 2K kijelzővel szerelt, víz-, por- és ütésálló mobilja, amely a gyártó első, és egyetlen ilyen jellegű mobilja.

Július elején járt nálunk a Cubot költséghatékony, belépő szintű strapatelefonja, a Cubot Quest, amely néhány hibája ellenére kiválóan vizsgázott.

A tesztünkben szereplő Elephone Soldier már egy kategóriával feljebb, a középkategória alján próbál szerencsét, ahol viszont már kimondottan sűrű a hasonló felépítésű telefonok mezőnye.

Elephone Soldier - Teszt

Bevezető

Az Oukitel, Ulefone, Blackview, Homtom és Cubot gyártók után az Elephone is beszállt a strapatelefon üzletbe, amely úgy néz ki, még mindig jó befektetés. A kisebb kínai brandek hamar rájöttek, hogy az egyre jobb ár-érték aránnyal rendelkező Xiaomi, Huawei és más nevesebb gyártó mobiljai mellett egyre nehezebb labdába rúgniuk. Ezért olyan megoldásokat keresnek, amellyel kitűnhetnek a mobiltelefonok óriási kínálatából. Tény, hogy az ütésálló telefonok egyelőre ritkaság számba mennek, és aki ilyen telefont szeretne vásárolni, az elsőként ezekkel a kisebb márkákkal fog találkozni.

Az Elephone Soldier ára, 56 ezer Forint, így a középkategóriában versenyez. Ebben az árkategóriában kevés hasonló árú termék található, mindössze Ulefone Armor 6e és HOMTOM Zoji Z9 említhető meg. Érdemes lehet még megnézni az Ulefone Armor 6 vagy az Oukitel WP2 mobilokat is, igaz ezek már már bőven 60 ezer Forint felett vásárolhatóak meg.

Az Elephone Soldier telefont mi a GearBest áruházból szereztük be, ahol jelenleg akcióban 56 ezer Forintért (189,99 dollárért) rendelhető ingyenes (vám- és ÁFA mentes) EU Priority Line vagy Netherlands Registered (PDM) szállítással:

Elephone Soldier
GearBest akció

Külső

Az Elephone első IP68-as védelemmel ellátott mobiltelefonja egy letisztult, egyszerű fekete dobozban érkezett hozzánk. Szemből mindössze az gyártó logója került rá, míg hátul a készülék főbb tulajdonságait olvashatjuk.

Elephone Soldier doboz

Elephone Soldier - Doboz 2

A dobozt kinyitva egyből a mobiltelefont találjuk meg, egy vékony műanyag zacskóban. A kijelzővédő fólia már előre rá volt ragasztva, így ennek felhelyezésével nekünk már nem kell foglalkoznunk. Tovább vizsgálva a doboz tartalmát találunk egy 18W-os fali adaptert, egy Micro USB kábelt, SIM kártya tűt és egy rövid, angol nyelvű leírást. Ez utóbbiban elolvashatjuk a készülék főbb tulajdonságait, illetve megtudhatjuk, hogy a sok gomb közül, melyik, mire való.

Elephone Soldier - tartozékok

Elephone Soldier - Quick Start Guide

Az általunk készült telefon fekete színben érkezett hozzánk, az oldalán piros, alul szürke gumírozással, felül pedig szintén szürke műanyag díszítéssel. 
Strapatelefonhoz híven a készülékház rendkívül masszív, a nagyobb biztonság érdekében a szélső kávák vastagabbak, amelynek köszönhetően az egész termék szélesebbnek tűnik.

Az előlapon egy 5,5 colos QHD (1440x2560 pixel) felbontású IPS kijelzőt találunk, amely ebben a kategóriában kimagasló pixelsűrűséggel rendelkezik. Bár véleményem szerint, aki ilyen jellegű telefont vásárol, nem a nagy felbontású képernyő miatt fogja ezt választani, de azért, mindenképpen dicsérendő a gyártótól a próbálkozás.
A kijelző felett a beszédhangszórót, a 16 megapixeles előlapi kamerát, a közelség érzékelőt és az értesítési LED-et találjuk, míg alulra három, háttér világítással rendelkező, kapacitív funkció gomb került.

 Elephone Soldier - szemből  Elephone Soldier - hátulról

A hátlapra is jutott érdekesség az Elephone tervezők tollából. A borítás felső részén, egy téglalap alakú fémlapon találjuk a 21 megapixeles kamerát és a LED-es villanófényt.

A megfelelő hangerővel rendelkező, de középkategóriás hangzásvilággal rendelkező hangszóró meglepő módon a hátlapi kamera mellett kapott helyet.

A fémlap jobb szélére egy úgynevezett "Intercom expansion interface" került, amely csatlakozó mivoltát nem sikerült megfejtenem. Sem a hivatalos oldalon, sem más tesztekből nem sikerült kideríteni, hogy ide mit lehet csatlakoztatni, de van egy olyan sejtésem, hogy semmit. A szétszerelős videókból ugyanis kiderült, hogy a hátlapot leszedve, ehhez a részhez nem kapcsolódik semmilyen vezeték.
Szintén érdekes helyre került a piros színű SOS gomb, amelyet benyomva elkezd ütemesen villogni a kamera alatt LED. Aki ismeri a Morze jeleket, hamar rájöhet, hogy nem a "SOS" szót adhatjuk le fényjelekkel. Az elhelyezés nem túl szerencsés, főleg azok számára, akik már hozzászoktak a hátlapi ujjlenyomat olvasó használatához. Igaz a villogást bekapcsolni biztosan nem fogjuk, hiszen ehhez az érintés kevés, de mindenképpen zavaró lehet.

A hátlap alsó részén találunk még egy hagyományos iránytűt is, amely véleményem szerint elég bazári lett. De biztosan lesz olyan, akinek pont ez miatt lesz különleges a készülék.

  Elephone Soldier - hátlapi kamera  Elephone Soldier - iránytű

Oldallapi gombokból is kapunk jó néhányat: a bal oldalon egy funkció billentyűt találunk, amelyet hosszan nyomva betölthetjük az úgynevezett "Outdoor Tools" alkalmazásokat. Sajnos ezt a gombot, más alkalmazás elindítására nem programozhatjuk be. Ezen az oldalon találjuk még a SIM kártya foglalatot, amelyhez a gumifedél felnyitása után férhetünk hozzá. 
A jobb félre került a bekapcsoló és hangerő szabályozó, illetve az ujjlenyomat olvasó is, amely meglepően pontosan és gyorsan működött. Erre a részre került a készülék felső részén található zseblámpa kapcsolója, amely számomra meglepően erős fénnyel rendelkezik. A bekapcsoláshoz itt is, legalább 2-3 másodpercig kell lenyomva tartanunk a gombot.

Elephone Soldier - Bal oldal

Elephone Soldier - Jobb

Az alsó részen található Micro USB és 3,5 milliméteres jack csatlakozókat szintén gumiborítás védi az esetleges kosztól és beázástól. Felül a már említett zseblámpa mellett egy praktikus, akasztót találunk.

  Elephone Soldier - Lent  Elephone Soldier - Lent 2  
  Elephone Soldier - Fent
  Elephone Soldier - Zseblámpa funkció

Hardver

Láthattuk, hogy az Elephone Soldier külsőre teljesen rendben van, egy-egy tervezési hibától, vagy bosszantó elhelyezéstől eltekintve. Bár szerencsére ezek, a készülék működését semmiben nem befolyásolják.

A hardver már annál fontosabb tényező lehet. Noha az Elephone Soldier az általános teszteken kellően gyors volt, nem volt akadás, az Android 8-as rendszer is gördülékenyen futott, mégsem lehetünk teljesen elégedettek.

A hátlap alatt található 10 magos Helio X25 ugyanis már nem mai darab, a MediaTek processzora először 2016-ban tűnt fel a piacon. Mindezek ellenére azért nem kell leírnunk a Elephone teljesítményét, körülbelül az Ulefone Armor 5-ben is megtalálható Helio P23 tudását hozza, de alulmarad az Ulefone Armor 6-ban található Helio P60, vagy a még frissebb, Armor 6e-ben található Helio P70 rendszerchipekkel szemben.
De hiába például a remek grafikus teljesítmény, ha a fogyasztás magas, ráadásul ennek következményeképp játék vagy komolyabb számításigényes feladatok során, meglehetősen gyorsan felmelegszik kezünkben a készülék.

A MediaTek SoC mellett 4 GB memóriát és 128 GB belső tárhelyet találunk, amelyet akár meg is duplázhatunk a SIM kártya foglalatba helyezhető MicroSD kártya segítségével.

A részletesebb pontokat, mutatókat az alábbi képernyőfotókról olvashatjátok le:

    

    

    

Szoftver

Az Elephone Soldier tavaly jelent meg, akkoriban sajnos még nem volt elterjedt az Android 9-es operációs rendszer, így az eggyel korábbi, Android 8-as verziót kapta meg. 

  

      

Az alaptémában fekete hátteret, és fémes kinézetű ikonokat kapunk, melyet kiválóan passzolnak a készülék külső megjelenéséhez. A szokásos kezdő alkalmazásokon túl a gyártó egy OutdoorTool nevű csomagot is telepített. Ebben iránytűt, nagyítót, zseblámpát, zajszint mérőt, szögmérőt, vízmértéket és függőleges mérőt találunk.

Számomra érthetetlen, hogy a barométer, páratartalom és hőmérséklet szenzorok adatait semmilyen telepített alkalmazással nem érhetjük el, ha kíváncsiak vagyunk ezekre az értékekre, mindenképpen külső programot kell telepítenünk a Play Áruházból.

A zenelejátszó, üzenetküldő, telefonkönyv, óra megegyezik az alap Androidban található alkalmazásokkal. Elérhető FM rádió is, bár ennek használatához szükségünk lesz egy vezetékes fülhallgatóra is.

Sajnos szoftver terén is találtam hiányosságokat: az Elephone Soldier tavaly került a piacra, azóta eltelt egy év. Nos az Elephone szoftver fejlesztői ez idő alatt nem nagyon dolgozhattak sokat, hiszen az utolsó elérhető frissítés dátuma 2019. február, az utolsó telepített Android 8-as frissítési csomag viszont mindössze 2018. augusztusi.

    

A kisebb gyártók sajnos a támogatás terén erősen alul maradnak a nagyobb cégekkel szemben. Nem érdemes reménykedni abban sem, hogy a Soldier a jövőben megkapja majd az Android 9, vagy Android 10-es frissítést.

A 4GB belső memóriának köszönhetően a rendszer akadásmentes, az alkalmazások közötti váltás gyors. A háttérben nagyobb lélegzetű programokat is futtathatunk, anélkül, hogy a rendszer azokat bezárná. 

Adatkommunikáció

Vezeték nélküli szabványok támogatásában egész jól áll a Soldier telefon: a Helio X25 rendszerchipnek köszönhetően kapunk kétsávos Wi-Fit, 4.1-es Bluetooth-t, globális 4G LTE támogatást, beleértve a 800MHz-es (B20-as) frekvenciát is. A készülék LTE Cat 6 szabványt használ adatkommunikációra, amely azt jelenti, hogy maximálisan 300 Mbit/s le-, és 50 Mbit/s feltöltési sebességet mérhetünk internetezés közben.

Mindezek mellé belefért egy NFC chip is, amelyet elsősorban a mobiltelefonos fizetésnél használhatunk ki, de egyéb adataink, fotóink továbbítására is felhasználhatjuk.


Az ütés- és vízállóság tekintetében mindenképp előnyt jelent a vastag, masszív készülékház. Nos a helymeghatározásban úgy néz ki pont fordítva sült el. A GPS és Glonass műholdakra támaszkodó pozíció bemérés kicsit lassúcska, és az átlagosnál kicsit gyengébb jelvételt tapasztaltam.

Fotózás

Kamerákból ezúttal nem kapunk túl sokat, amely természetesen nem lenne gond. Az előlapon egy 16 megapixeles szelfikamerát kapunk, míg a hátlapra egyetlen 21 megapixeles Sony IMX220 szenzor került. A promóciós képeken büszkén hirdeti az Elephone, hogy valós idejű HDR támogatással rendelkezik és 4K képek készítésére is képes. Nos előbbi nem igaz, hiszen akárhányszor próbáltam használni a fényképezőt, sajnos a HDR bekapcsolásával nem hogy jobb, inkább rosszabb eredményt kaptam, ráadásul legalább 2-3 másodpercig tartott egy kép elkészítése.

A 4K képek készítése igaz, bár képeknél ezt a jelzőt nem szokás használni, hiszen a mai mobilok szinte mindegyike képes ilyen felbontású (~12 megapixel) fotók készítésére. Videózás terén viszont nem választható a 4K felbontás, sőt a maximálisan elérhető FullHD mozgóképek is átlagon aluliak. 

Aki sokat szeret fényképezni, azoknak nem igazán tudom ajánlani a mobilt, az elkészült képek sokszor színtelenek, homályosak, fakók, a világosabb részletek sokszor kiégnek. Teljes méretben, a kijelzőn még egy-egy fotó elfogadhatónak tűnik, de amint egy kicsit beleközelítünk a részletekbe, amik igazából alig akadnak, akkor sajnos rá kell jönnünk, hogy itt valami nincs rendben.

Pár mintaképet mellékeltem, amin láthatóak a készülék fotós képességei:

Elephone Soldier - Teszt Fotó

Elephone Soldier - Teszt fotó

Elephone Soldier - Teszt 3

Üzemidő

Az Elephone Soldier hátlapja alatt egy méretes, 5000mAh-s akkumulátor lapul, amely azt gondolhatnánk, hogy szuper üzemidőkre képes. Nos ez ügyben csalódnunk kell, hiszen mint már említettem, a Helio X25 egy eléggé régi processzor, amelynek a fogyasztása még kevésbé optimalizált, mint újabb MediaTek megoldások. Ennek köszönhetően folyamatos Wi-Fi-s videózással körülbelül 8-9 óra hozható ki egy töltéssel. Ez kevés, hiszen például a legutóbb tesztelt Helio P22-es Cubot Quest telefon, 4000mAh-s akkumulátorával kicsivel több mint 11 órát bírt egy töltéssel, hasonló körülmények között.

Szerencsére a töltéssel már nem lesz gond, hiszen a mellékelt 18W-os gyorstöltő elég rövid idő alatt újra 100%-ra tölti az energiaforrást. Negatívumként említeném meg a töltő csatlakozót, ugyanis számomra nem érthető, miért nem USB Type-C csatlakozót használ a gyártó egy 2018-ban kiadott telefonnál.

Összegzés

Az Elephone Soldier vegyes érzelmeket váltott ki belőlem, hiszen vannak kiváló pontjai a mobilnak, de bőven akadnak bosszantó hibák is, melyekkel természetesen együtt lehet élni, de egy jobban megfontolt tervezés során, kiküszöbölhetőek lettek volna.

Pozitívumként emelhető ki a gördülékeny rendszer, a megfelelő teljesítmény és a nagyméretű háttértár. Természetes itt említeném meg a kiváló összeszerelést, a masszív készülékházat, az IP68-as védettséget és a mutatós megjelenést, a QHD felbontású kijelzővel.
Mindenképp negatívum a kiöregedett, veterán processzor választás, a gyenge kamera, és a kevésbé hatékony processzorok, amelyek mély nyomot hagynak az üzemidőben és a telefon melegedésében.

Mindenesetre az Elephone első próbálkozása az IP68-as telefonok piacán nem lett rossz, kedvező ára miatt biztosan sokan fogják választani. Viszont még nagyobb sikert érhetne el a gyártó, ha a következő verzióban változtat néhány dolgon. Erősebb, naprakészebb processzorral, Type-C csatlakozóval, akár kisebb felbontású kijelzővel, nagyobb memóriával az egyik legjobb ajánlat lehetne a középkategóriás strapatelefonok között. 

Sajnos túl sok üzletben nem volt kapható az Elephone Soldier, a jelenlegi elérhető készleteket és aktuális árakat megtaláljátok oldalunkon:

Elephone Soldier
Árak, tulajdonságok, képek
További hírek

Már Lenovo termékeket is rendelhettek a Colorsmap áruházból

A Colorsmap webáruház hívta fel figyelmünket arra, hogy kínálatuk között már különféle Lenovo termékeket is megtalálhattok. A választék egyelőre nem túl nagy, viszont egy-egy jó áras fej- vagy fülhallgatót el lehet csípni.

Haylou RT (LS05S) - Vízálló okosóra akár 20 napos üzemidővel

A tavaly év elején piacra került Haylou Solar a mai napig az egyik legnépszerűbb okosóra 10 ezer Forint környékén. A most megjelent Haylou RT, a Solar kitaposott útján szeretne hasonló babérokra törni, és árát tekintve meg is van rá az esélye.

Elérhető árú Bluedio fej- és fülhallgatók a Colorsmap áruházból

A Bluedio fej- és fülhallgatói elsősorban alacsony árával hívják fel magukra a vásárlók figyelmét. A mostani összeállításunkban néhány pénztárcabarát vezeték nélküli Bluedio terméket mutatunk be nektek, melyekhez most akciós áron juthattok hozzá.

Szerezd meg akcióban a legjobb Kospet okosórákat

A mai cikkünkben kicsit elkanyarodunk az okostelefonoktól, és egy kicsit az okosórák világába tekintünk bele. A jelenlegi piacon rengeteg gyártó van jelen, melyek közül most a Kospet legújabb okos eszközeit mutatjuk be nektek.
Kommentek
Legújabb telefonok