KUU XBook laptop - Teszt - Megéri az árát

| | Forrás: Kinatech
A mai tesztünkben a KUU XBook laptopot vizsgáltuk meg egy kicsit közelebbről, amely az előzetes aggodalmaink után kimondottan pozitív csalódást okozott. A rendkívül olcsó, európai raktárkészletről már 80 ezer Forintért beszerezhető laptop, elsősorban azoknak ajánlott, akik internetezésre, filmezésre vagy egyszerűbb irodai munkára használnák.

KUU XBook - Teszt

A KUU gyártó által piacra dobott laptopokat elsőként a nyáron láthattuk az online áruházak kínálatában. A GearBest áruház jóvoltából szerencsére az összes termékük elérhető európai raktárkészletről, így bárki gyorsan, ÁFA és vámmentesen juthat hozzájuk.

A nyáron szerettem volna letesztelni a KUU K2 laptopot is, de végül az elfoglaltságaim miatt az elmaradt. A múlt hónapban ismét kedvet kaptam, ekkor promóciózták az újonnan megjelent, KUU XBook laptopot, amely ráadásul közel 10 ezer Forinttal olcsóbb volt, mint a KUU K2.

Bevezető, árak

A KUU XBook, a többi KUU laptophoz hasonlóan egyelőre nagyon kevés üzletben elérhető, és az interneten is kevés tesztet találni róla. A hivatalos Aliexpress bolt mellett csak a GearBest áruház kínálatában találhatjuk meg az újdonsült gyártó termékeit. Mivel utóbbiban lehetőségünk volt európai raktárkészletről rendelni, így nem volt kérdés, hogy ezt választjuk a beszerzéshez. A honlapon 3-5 munkanapot írtak szállításra, amely meg is valósult, hiszen az augusztus 20-án leadott rendelés, augusztus 26-án már nálam is volt.

A KUU XBook laptopot EU raktárkészletről jelenleg is futó kuponakcióban már 259 dollárért, azaz körülbelül 79 ezer Forintért megvásárolhatjátok. Ez az ár a 256 GB SSD tárhellyel szerelt verzióra érvényes, az 512 GB-os háttértárral szerelt variánsért sem kell sokkal többet fizetni, annak ára 289 dollár (88 ezer Forint). Véleményem szerint egy ilyen relatíve olcsó gépbe bőven elegendő az 256 GB tárhely is, amely ráadásul később cserélhető.

A vásárláshoz felhasználható kuponkódokat, EU (spanyol) raktárkészletre, szeptember 30-ig, vagy a készlet erejéig használhatjátok fel
  • 256 GB-os modell - kuponkód: L5375993C5627000
  • 512 GB-os modell - kuponkód: I5375A1339DEB001
Az akciót pedig itt érhetitek el:

KUU XBook laptop - 256 GB
Ár: 79 ezer Forint (259 dollár)

KUU XBook laptop - 512 GB
Ár: 88 ezer Forint (289 dollár)

Külső

A KUU XBook, a legutóbb nálunk járt laptopokhoz hasonlóan nem vitte túlzásba a csomagolást, az egyszerű kartondobozon mindössze a KUU felirat, és a logó látható. Sem a típust, sem a laptop tulajdonságait nem találjuk meg rajta, így akár zsákbamacska is lehetne, ha nem tudnánk mit rendeltünk.
Amint kivadásztuk a habszivacsból a laptopot, nem kis meglepetésünkre, valóban találunk egy zsákot. Igazából nem jöttem rá, hogy ez mire jó, hiszen a vékony, finom anyagból készült szütyű, maximum a portól védi meg a gépet. Otthoni tárolásra, esetleg gyerek tornazsákjának még jó szolgálatot tehet a jövőben.

KUU XBook - doboz  KUU XBook - hordozható zsák

A készülék mellé túl sok mindent nem kaptunk a gyártótól: a hálózati adapter (24W) és a zsákocska mellett mindössze egy rövid, többnyelvű leírást találtunk a dobozban.

 A készülék megjelenése nekem tetszett, végre elrugaszkodik a megszokott olcsó benyomást keltő laptopoktól. A szögletes dizájn kimondottan jól áll a KUU XBook-nak, és ugyan a szürke színnel a gyártó próbálja a fémes hatást leutánozni, azért kézbe fogva egyértelműen érezhető, hogy műanyaggal van dolgunk. Ettől függetlenül az összeszerelés korrekt, nem hajlik, nem ropog, recseg. Ez nem mindig mondható el a belépő szintű gépektől, például a legutóbb tesztelt Chuwi HeroBook Pro laptop kimondottan silány minőségű műanyagot, és kategórián aluli összeszerelést kapott.

A KUU Xbook felső részén mindössze a tükröződő gyártó logó látható, megfordítás után viszont már több minden is elénk tárul. A négy gumírozott talp gondoskodik arról, hogy asztalra téve a laptop ne csúszkáljon. Ha felnyitjuk a kijelzőt, akkor a készülék alsó része kissé felemelkedik, így hatékonyabbá válik a gép hűtése.

A notebook egy jobb minőségű, 14,1 hüvelykes, kiváló betekintési szögekkel rendelkező IPS kijelzőt kapott, mely körül valóban nagyon keskeny kávát láthatunk. Magát a képernyőt, amely egyébként egy matt külső borítást kapott, maximum 120 fokos szögben nyitható ki. Az egykezes nyitás nem működött, de később, amikor már a zsanérok jobban bejáratódnak, valószínűleg nem lesz gond azzal sem.

Ami elsőre észreveszünk, hogy a KUU XBook valóban egy kompakt, ultrabook méretű készülék, 32 x 22 centiméteres nagyságával, és körülbelül 1,3 kilogrammos tömegével, még a legutóbb nálunk járt, hasonlóan kompakt méretű HeroBook Pro-t is lekörözi. Egymás mellé téve a két laptopot látványosan kisebb a KUU terméke, pedig mindkét termék 14,1 hüvelykes kijelzővel van szerelve.

Visszatérve a hátlapra: itt találhatjuk a hangszórókat, melyek meglepően tisztán szólnak, ebben a kategóriában mindenképp a jobbak közé sorolnám, viszont a maximális hangerőn lehetett volna javítani. Persze megvan a halkabb hangsugárzók előnye is: torzítás egyáltalán nem jellemző rá.

A hátlap alsó felére került az M.2-es SSD foglalat, amelyben megtalálhatjuk a 256 GB/512GB-os, fürge háttértárat. Az SSD márkájáról sok információ nincs, az LHMZNIY felirat viszont biztosan egy korábbi laptop gyártóra utal. Minden bizonnyal ez az SSD, a gyártó előző életéből maradhatott meg. Ezt bizonyíthatja az is, hogy a korábban Lhmzniy A9 néven szereplő laptop jelenleg KUU A9 néven fut a GearBest áruházban.

De kanyarodjunk vissza a bővíthető tárhelyre: alapból 256 vagy 512 GB mérettel rendelhető a KUU XBoook, viszont bárki kicserélheti egy jóval nagyobb, vagy jobb minőségű SSD-re is ezt a tárat. Igaz véleményem szerint ez teljesen felesleges, hiszen aki kényes a minőségi dolgokra, az nem fog 80 ezer Forintért laptopot vásárolni.

A KUU XBook oldalaira túl sok csatlakozó nem került, és sajnos az USB Type-C erről a gépről is lemaradt:
  • 2 x USB 3.0
  • 1 x 3,5 mm Jack csatlakozó
  • 1 x Mini HDMI kimenet - televízióhoz, monitorhoz való csatlakoztatás céljából
  • 1 x DC tápcsatlakozó (12V/2A)
  • 1 x MicroSD foglalat
Az USB csatlakozók kialakítása nem hétköznapi, köszönhetően a szélein keskenyedő dizájn elemnek. Ha egy eszközt szeretnénk csatlakoztatni a géphez, akkor a vékony kialakítás miatt, az USB csatlakozó alsó, mozgatható részét kicsit le kell nyomnunk, hogy beleférjen a kábelvég. Hasonló megoldást láthattunk már más készülékeknél is, azoknál az RJ55-ös UTP kábel csatlakoztatását oldották meg hasonló módszerrel.

 
A billentyűzeten könnyen tudunk gépelni, érzékenységük megfelelő, a gombok mérete, és az azok közötti távolsága közel megegyezik a hagyományos billentyűzetével.

A billentyűzet mérete megfelelő, a gombok közötti távolság elegendő, csendes, nem kattogós, kényelmes gépelést tesz lehetővé, a legutóbb nálam járt Chuwi HeroBook Pro után felüdülés volt a gépelés. Külön kiemelendő a billentyűzet alatt található, két fokozatban állítható háttérvilágítás, amelynek köszönhetően este, lámpafény nélkül is gyorsan és könnyedén gépelhetünk.
A funkció gomb (Fn) segítségével beállíthatjuk a hangerőt, a fényerőt, a billentyűzet világítás mértékét, illetve be/ki kapcsolhatjuk a kijelzőt. Külön numerikus rész nincs, és a meglévő billentyűk segítségével sem aktiválható.

A képen látható, hogy a KUU KBook billentyűzete, egyéb külföldön vásárolt termékekhez hasonlóan, QWERTY kiosztást kapott, azaz alap esetben nem láthatjuk felfestve az ékezetes billentyűket. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne itthon használni.
A Windows rendszerben telepítés után a billentyűzet nyelve magyar lesz, így elérhető válnak az ékezetes karakterek. Azaz a ; helyén az É, a vessző helyén az Á betűt, stb. találhatjuk meg. A bal alsó részről hiányzik egyetlen plusz billentyű, ez a hosszú í betű helye. Viszont ezek előhívására is van megoldás: az ALTGR + j és ALTGR + I kombinációkkal.
Azoknak, akiknek szükségük van, hogy lássák melyik ékezetes karakter hol található, érdemes lehet pár száz Forintért egy magyar nyelvű billentyűzetfóliát beszerezni.

A billentyűzet alatti Touch Pad kimondottan szélesre sikerült, ezzel nincs is problémám, viszont lehetett volna magasabb. Több ujjas érintést is tud kezelni az érintőtábla, sőt gesztusvezérlésre is használható, mely a Windowsban megkönnyítheti, felgyorsíthatja a munkát.  

 

Hardver

A KUU XBook a rendkívül friss, Intel Celeron J4115 processzort kapta, amely otthoni felhasználásra elegendő teljesítményt nyújt. A négy magos, négy szálas, 4MB cache-t tartalmazó 1,8 GHz-es órajelen működő Intel processzor már jóval erősebb, mint a legutóbb tesztelt, Celeron N4000, ennek megfelelően akadozást nem nagyon tapasztaltam, észszerű használat mellett. A processzor mellett külön dedikált videokártyát nem találunk, így marad az integrált megoldás, az Intel UHD Graphics 600 személyében.
Érdekesség, hogy az Intel hivatalos oldalán ez a processzor nem szerepel, csak a J4105 vagy J4125.

Szerencsére a mostanában megjelent laptopok nem spórolnak, ha memóriáról van szó. A KUU laptopjában is, jó ideig elegendő, 8 GB-nyi DDR4-es memóriát találhatunk.

  

 
Biztos sokan azt fogják mondani, hogy a Celeron processzor a legalja, és semmire nem jó, Core i3 vagy Ryzen 3 alatt nem érdemes laptopot vásárolni. Ennek egyik része igaz is, aki komolyabb felhasználásra szeretne laptopot vásárolni, az valóban a Core i3 és Ryzen 3 szint alá ne menjen, de fontos tudni, hogy ezeknek a gépeknek az ára, körülbelül 150 ezer Forinttól kezdődnek.

Ha a nyers erőt nézzük, akkor a Celeron J4115 nem vall szégyent, a PassMark CPU Mark tesztjén közel 2800 pontot ért el, amely majdnem duplája a Celeron N4000-es processzornak, vagy közel hasonló, mint egy hatodik generációs i3-6100U (2600 pont).

Persze eget rengető gyorsaságra senki ne számítson, de irodai szoftverekkel való munkára (szövegszerkesztés, táblázatkezelés, prezentációkészítés stb.), filmnézésre, zenehallgatásra, internetezésre, régebbi játékok futtatására kiválóan alkalmas.

Tesztek


A Celeron J4115 processzor tesztelésére több Benchmark programot is lefuttattam, köztük a CPU-Z Benchmark, CineBench, GeekBench, 7Zip teszteket. Az eredmények nem leptek meg, ez a processzor ennyire képes:

CPU-Z Single Thread: 197.0
CPU-Z Multi Threads: 707-3
CineBench 15 CPU: 218 cb
CineBench 15 OpenGL: 12.59 fps
CineBench 20 CPU: 485 cp
7Zip (19) Compressing: 7270 MIPS
7Zip (19) Decompressing: 10303 MIPS
GeekBench 5 Single: 421
GeekBench 5 Multi: 1361
GeekBench 4 Single: 1771
GeekBench 4 Multi: 5299
3D Mark 11 GPU: 414
3D Mark 11 Combined: 435
3D Mark 11 Physics 2522

Az Intel Celeron J4415 processzor és a 8 GB memória mellé egy, a már fentebb említett M.2-es (2280) 512 GB-os SSD került. A háttértár egyébként rendkívül érdekes módon lett particionálva, ugyanis nem egy kötetként jelent meg, hanem három. Ebből kettőt tudtam egyesíteni, de az összeset valamiért nem. Igazából ez nem probléma, hiszen a rendszernek így is közel 120 GB hely maradt, a többi pedig megmaradt a programoknak.

Az SSD technológiának köszönhetően a tárhely igazán fürge, és ezt a rendszer használatakor, programok, alkalmazások betöltésekor érezhetjük igazán. A maximális írási és olvasási sebesség a teszteken elérte a közel 500 MB/s-ot.

A tesztek részletesebb eredményeit itt nézhetitek meg:

 

 

 

 

Szoftver


A KUU XBook egy 64 bites, teljes értékű Windows 10 Pro operációs rendszerrel van telepítve, tavaly szeptemberi, 1909-es verzió számmal. Természetesen az első indítás után máris lehetőségem volt jó néhány létfontosságú Windows frissítést telepíteni, a legutóbbi 2004-es nagyobb update-tel együtt.

   
 

A laptopot először indítva, ki kell választanunk a rendszer nyelvét, szerencsére a magyar nyelv is elérhető, így a későbbi nyelvi beállításokat már nem kell elvégeznünk. A telepítés után ez a képernyő fogad minket:


A Windows nem tartalmaz telepített irodai szoftvert, de elérhető az Office felhőalapú szolgáltatása, ahol a Word, Excel és PowerPoint alkalmazások kissé butított verzióját tudjuk elérni. Ahhoz, hogy ezeket használni tudjátok, szükséges regisztrálni egy Microsoftos fiókot, ha még a telepítéskor ez nem történt volna meg.
 
Az Office hiánya diákok számára nem jelent nagy problémát, hiszen továbbra is ingyenesen beszerezhető minden magyarországi közoktatásban tanuló iskolás számára a teljes értékű Office365 Pro Plus programcsomag, az o365.oh.gov.hu oldalról.
Akinek ez a lehetőség nem elérhető, még mindig választhat az ingyenes irodai alkalmazás csomagok (LibreOffice 7, FreeOffice, OnlyOffice...) közül.

Üzemidő

A KUU XBook egy nem túl méretes, 34,2Wh-s akkumulátorral lett felszerelve, de köszönhetően a takarékos Intel processzornak, átlagos felhasználás mellett körülbelül 6 órát volt képes működni egyetlen feltöltéssel.
A távol-keleti cég promóciós anyagán ezúttal is szépen felbecsülték ezt az értéket, ott ugyanis 13 óra szerepel. Én akárhogy próbáltam 6 óránál többet nem tudtam kihozni a laptopból közepes fényerő mellett.
A szokásos 720p-s Youtube videót lejátszva, Wi-Fi csatlakozással körülbelül 6 órán keresztül tudtam nézni, erről tanúskodik a BatteryBar statisztikája is:


Összegzés, vásárlás

A KUU XBook volt a gyártó első terméke, amely nálam járt. Kicsit félve kezdtem neki a termék teszteléséhez, hiszen ebben az árkategóriában azért előfordulnak silány termékek is. Szerencsére az XBook nem ezek közé tartozik, a kezdeti aggodalmaim a teszt során teljesen szertefoszlottak, és így a végén bátran kijelenthetem, hogy a laptop valóban megéri az árát. A 80 ezer Forintos induló árba olyan extrák is belefértek, mint FullHD felbontású, nagyon szép IPS kijelző, 8 GB memória, villámgyors SSD, kétsávos WiFi, világítós billentyűzet, hangtalan, passzív hűtés, és egy egész korrekt összeszerelés.
Mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy laptopot működtető Celeron J4115 nem egy erőgép, viszont átlagos otthoni munkára a legtöbb esetben elegendő. További negatívumként említhető meg a nem túl erős hangszóró, és a jelenleg kevésbé elismert gyártó jövőbeli szoftvertámogatás kérdése.

Ha össze kellene hasonlítanom, a legutóbb nálam járt, szintén 80 ezer Forint környékén megvásárolható Chuwi HeroBook Pro laptoppal, akkor egyértelműen a KUU készülékét hoznám ki győztesként. Ha körülnézünk a haza piacon, ennyiért hasonló tudású gépet még 100 ezer Forintért sem tudnánk vásárolni újonnan. Sokak rögtön mondanák, hogy ezért a pénzért már egész korrekt, üzleti laptopot lehet kapni a használt piacon. Ez igaz, viszont azok körülbelül kétszer nehezebbek, kevésbé könnyen hordozhatóak, aktív, sokszor hangos hűtéssel rendelkeznek, ráadásul az elhasználódott akkumulátorok miatt, üzemidőben sem bírnak sokat.

 
A KUU XBook egy igazán jól sikerült belépőszintű laptop, amelyet spanyolországi raktárkészletről, gyors szállítással már 79 ezer Forinttól beszerezhettek a GearBest áruházból. Aki elsősorban internetezésre, otthoni munkára, esetleg tanulásra szeretne egy könnyű, hordozható gépet, annak érdemes felírnia a listájára a KUU XBook-ot.

A vásárláshoz felhasználható kuponkódokat, EU (spanyol) raktárkészletre, szeptember 30-ig, vagy a készlet erejéig használhatjátok fel
  • 256 GB-os modell - kuponkód: L5375993C5627000
  • 512 GB-os modell - kuponkód: I5375A1339DEB001
Az akciót pedig itt érhetitek el:

KUU XBook laptop - 256 GB
Ár: 79 ezer Forint (259 dollár)

KUU XBook laptop - 512 GB
Ár: 88 ezer Forint (289 dollár)
További hírek

Már Lenovo termékeket is rendelhettek a Colorsmap áruházból

A Colorsmap webáruház hívta fel figyelmünket arra, hogy kínálatuk között már különféle Lenovo termékeket is megtalálhattok. A választék egyelőre nem túl nagy, viszont egy-egy jó áras fej- vagy fülhallgatót el lehet csípni.

Haylou RT (LS05S) - Vízálló okosóra akár 20 napos üzemidővel

A tavaly év elején piacra került Haylou Solar a mai napig az egyik legnépszerűbb okosóra 10 ezer Forint környékén. A most megjelent Haylou RT, a Solar kitaposott útján szeretne hasonló babérokra törni, és árát tekintve meg is van rá az esélye.

Elérhető árú Bluedio fej- és fülhallgatók a Colorsmap áruházból

A Bluedio fej- és fülhallgatói elsősorban alacsony árával hívják fel magukra a vásárlók figyelmét. A mostani összeállításunkban néhány pénztárcabarát vezeték nélküli Bluedio terméket mutatunk be nektek, melyekhez most akciós áron juthattok hozzá.

Szerezd meg akcióban a legjobb Kospet okosórákat

A mai cikkünkben kicsit elkanyarodunk az okostelefonoktól, és egy kicsit az okosórák világába tekintünk bele. A jelenlegi piacon rengeteg gyártó van jelen, melyek közül most a Kospet legújabb okos eszközeit mutatjuk be nektek.
Kommentek
Legújabb telefonok