Már csak pár nap és életbe lépnek a posta új vámolási szabályai

| | Forrás: Posta.hu
2021. július elsejével életbe lépnek a posta új vámügyintézési szabályai, ami azt jelenti, hogy ettől a dátumtól kezdve már a legolcsóbb, akár a száz forintos Európai Unión kívülről érkező küldemény is vámolás alá kerül, és ÁFA fizetési kötelezettség keletkezik. Mindezen felül különböző ársávok alapján vámkezelési díjat is felszámol a Magyar Posta, igaz jóval kevesebbet, mint korábban.

Postai vámügyintézés változásai - 2021. július 1.

Már csak pár nap van hátra, és minden megváltozik a külföldi rendelésekkel kapcsolatban. Itthon is rengetegen vannak olyanok, akik külföldről, jóval olcsóbban rendeltek filléres dolgokat az Ebay, Aliexpress és más külföldi webáruházakból. Így a 2021. július 1-én életbelépő szabályozás sokaknak okozhat kellemetlen pillanatokat. Sajnos a kezdő dátum nem a rendelés dátumát veszi figyelembe, így tegyük fel, hiába érkezett az országba már június közepén a megrendelt csomagod, ha július 1-ig nem került vámkezelés alá, akkor az új szabályok szerint kell a költségeket kifizetned. 

Szerencsére az egyre nagyobb készlettel rendelkező EU raktárkészleteket ez a szabályozás továbbra sem érinti, így onnan továbbra is gond nélkül, gyorsan, plusz költségek nélkül rendelhettek. Az oldalunkon is megtalálható Banggood, GeekBuying, GearVita, Goboo és egyes Aliexpress eladók is rendelkeznek EU raktárral, és remélhetőleg a választék a jövőben még tovább nő. 

De nézzük sorban, hogyan is számol a posta 2021. július elsejétől az EU-n kívülről érkező csomagok esetén:
  • az összes Európai Uniós országban, így Magyarországon is megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége
  • egységesen valamennyi 150 eurónál alacsonyabb értékű áru után áfát kell fizetni
  • minden esetben a vámkezelés alapjául vett összeg: a termék ára + a szállítási díj
  • a posta ebből az értékből számolja fel a magyarországi 27%-os ÁFA-t
  • az ügyintézési díj kiszámítása sávos rendszer alapján történik, melyet online és utánvéttel is megfizethetnünk. Természetesen az online fizetési mód jóval kedvezőbb
A Magyar Posta a 150 euró érték alatti áru tartalmú küldemények vámkezelését, vám elé állítását jogszabályi felhatalmazás alapján a NAV-val közösen kialakított speciális vámkezelési eljárás keretében, automatikusan végzi. Mivel minden automatikus, ezért nagyon fontos, hogy rendeléskor jól add meg a teljes neved, pontos szállítási címet, telefon számodat és ahol lehet email címedet. A posta ezeken az elérhetőségeken (SMS/Email) fog keresni téged.

A vámkezelés külön címzetti megbízás nélkül történik, gyorsítva és egyszerűsítve a 3. országból származó, áru tartamú küldemények vám elé állítását. A 2021. július 1-től érvényes sávos vámkezelési díja a következőképpen alakul (forrás: posta.hu):

Értékhatár Online fizetés Utánvétes fizetés
Automatikus postai vámkezelés magánszemély részére
0-10 EUR 399 Ft 799 Ft
10,01 - 22 EUR 499 Ft 899 Ft
22,01 - 50 EUR 599 Ft 999 Ft
50,01 - 100 EUR 899 Ft 1399 Ft
100,01 - 150 EUR 1399 Ft 1899 Ft
Automatikus postai vámkezelés magánszemély részére IOSS alkalmazásával
(ha a rendeléskor a termék ára az ÁFA-t is tartalmazta)
0-150 EUR 399 Ft 799 Ft
Megbízásos postai vámkezelés
(céges vámkezelések, 150 EUR érték feletti küldemények esetén)
- 4000 Ft 4000 Ft

Mint a fenti táblázatból is jól látható, hogy ugyan emelkednek az ügyintézési költségek, de még így is sokszor jobban megéri külföldről rendelni, főleg olyan filléres termékeket, amelyek itthon továbbra sem kaphatóak. Például egy 1 EUR összegű telefontok, melyet itthon 2-3000 Forintért árulnak, így is 1,27 euróért + 399 Forintért = ~845 Forintért megkaphatunk. 
Egészen 150 euróig érdemes lehet olyan webáruházakból rendelni majd, amelyek belépnek/beléptek az IOSS (Import One-Stop Shop) rendszerbe, hiszen ebben az esetben egységesen 399 Forint lesz az ügyintézési díj.

A nagyobb értékű termékek esetén, például mobil telefon, táblagép, laptop, viszont sajnos emelkedett az ügyintézési díj: az eddigi 3500 Forintos vámkezelési díj helyett 4000 Forintot kell a postának utalnunk.

A posta a hónap közepén egy rövid videót is közzétett az új ügyintézésekkel kapcsolatban, "Ez történik, ha 2021. július 1. után érkezik az EU-n kívülről csomagod" címmel:

További hírek

Csökkentsd rezsiköltségedet ezekkel a tenyérnyi méretű mini számítógépekkel

Az energiaárak emelésével egyre többen gondolkoznak el azon, hol tudnának spórolni az otthoni háztartásban. Mennyit fogyaszthat egy öreg számítógép, és mennyit spórolhatunk a cseréjükkel?

Blackview Tab 13 - Augusztus végén érkezik a Blackview legújabb táblagépe

Augusztus második felében érkezik a Blackview legújabb táblagépe, a Blackview Tab 13. A 10,1 hüvelykes kijelzővel, akár 10 GB memóriával, nagy akkumulátorral, Simo Internettel és Android 12-re épülő Doke OS_P 3.0 operációs rendszerrel szerelt Tab 13 tablet nyitóára egész barátira sikerült.

Ulefone Power Armor 14 teszt - Az üzemidőbajnok strapamobil

A nyári forróságban egy igazán izgalmas készülék, az Ulefone Power Armor 14 strapamobil került kezünkbe a Hekka webáruház jóvoltából. Az ütésálló mobil remek árával és kiváló üzemidejével igyekszik kiemelkedni a piacon kapható hasonló túlélő telefonok közül.

OneOdio Monitor 60 Hi-Res Fejhallgató teszt - Kellemes csalódás a középkategóriában

Oldalunkon már több OneOdio terméket is teszteltünk, melyek kimagasló ár-érték arányuknak köszönhetően sokak kedvencévé váltak. Ezúttal a OneOdio Monitor 60 fejhallgató került a kezünkbe, mely picivel drágábban kínál közel stúdió minőséget. 
Kommentek
Legújabb telefonok