Már csak pár nap és életbe lépnek a posta új vámolási szabályai

| | Forrás: Posta.hu
2021. július elsejével életbe lépnek a posta új vámügyintézési szabályai, ami azt jelenti, hogy ettől a dátumtól kezdve már a legolcsóbb, akár a száz forintos Európai Unión kívülről érkező küldemény is vámolás alá kerül, és ÁFA fizetési kötelezettség keletkezik. Mindezen felül különböző ársávok alapján vámkezelési díjat is felszámol a Magyar Posta, igaz jóval kevesebbet, mint korábban.

Postai vámügyintézés változásai - 2021. július 1.

Már csak pár nap van hátra, és minden megváltozik a külföldi rendelésekkel kapcsolatban. Itthon is rengetegen vannak olyanok, akik külföldről, jóval olcsóbban rendeltek filléres dolgokat az Ebay, Aliexpress és más külföldi webáruházakból. Így a 2021. július 1-én életbelépő szabályozás sokaknak okozhat kellemetlen pillanatokat. Sajnos a kezdő dátum nem a rendelés dátumát veszi figyelembe, így tegyük fel, hiába érkezett az országba már június közepén a megrendelt csomagod, ha július 1-ig nem került vámkezelés alá, akkor az új szabályok szerint kell a költségeket kifizetned. 

Szerencsére az egyre nagyobb készlettel rendelkező EU raktárkészleteket ez a szabályozás továbbra sem érinti, így onnan továbbra is gond nélkül, gyorsan, plusz költségek nélkül rendelhettek. Az oldalunkon is megtalálható Banggood, GeekBuying, GearVita, Goboo és egyes Aliexpress eladók is rendelkeznek EU raktárral, és remélhetőleg a választék a jövőben még tovább nő. 

De nézzük sorban, hogyan is számol a posta 2021. július elsejétől az EU-n kívülről érkező csomagok esetén:
  • az összes Európai Uniós országban, így Magyarországon is megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége
  • egységesen valamennyi 150 eurónál alacsonyabb értékű áru után áfát kell fizetni
  • minden esetben a vámkezelés alapjául vett összeg: a termék ára + a szállítási díj
  • a posta ebből az értékből számolja fel a magyarországi 27%-os ÁFA-t
  • az ügyintézési díj kiszámítása sávos rendszer alapján történik, melyet online és utánvéttel is megfizethetnünk. Természetesen az online fizetési mód jóval kedvezőbb
A Magyar Posta a 150 euró érték alatti áru tartalmú küldemények vámkezelését, vám elé állítását jogszabályi felhatalmazás alapján a NAV-val közösen kialakított speciális vámkezelési eljárás keretében, automatikusan végzi. Mivel minden automatikus, ezért nagyon fontos, hogy rendeléskor jól add meg a teljes neved, pontos szállítási címet, telefon számodat és ahol lehet email címedet. A posta ezeken az elérhetőségeken (SMS/Email) fog keresni téged.

A vámkezelés külön címzetti megbízás nélkül történik, gyorsítva és egyszerűsítve a 3. országból származó, áru tartamú küldemények vám elé állítását. A 2021. július 1-től érvényes sávos vámkezelési díja a következőképpen alakul (forrás: posta.hu):

Értékhatár Online fizetés Utánvétes fizetés
Automatikus postai vámkezelés magánszemély részére
0-10 EUR 399 Ft 799 Ft
10,01 - 22 EUR 499 Ft 899 Ft
22,01 - 50 EUR 599 Ft 999 Ft
50,01 - 100 EUR 899 Ft 1399 Ft
100,01 - 150 EUR 1399 Ft 1899 Ft
Automatikus postai vámkezelés magánszemély részére IOSS alkalmazásával
(ha a rendeléskor a termék ára az ÁFA-t is tartalmazta)
0-150 EUR 399 Ft 799 Ft
Megbízásos postai vámkezelés
(céges vámkezelések, 150 EUR érték feletti küldemények esetén)
- 4000 Ft 4000 Ft

Mint a fenti táblázatból is jól látható, hogy ugyan emelkednek az ügyintézési költségek, de még így is sokszor jobban megéri külföldről rendelni, főleg olyan filléres termékeket, amelyek itthon továbbra sem kaphatóak. Például egy 1 EUR összegű telefontok, melyet itthon 2-3000 Forintért árulnak, így is 1,27 euróért + 399 Forintért = ~845 Forintért megkaphatunk. 
Egészen 150 euróig érdemes lehet olyan webáruházakból rendelni majd, amelyek belépnek/beléptek az IOSS (Import One-Stop Shop) rendszerbe, hiszen ebben az esetben egységesen 399 Forint lesz az ügyintézési díj.

A nagyobb értékű termékek esetén, például mobil telefon, táblagép, laptop, viszont sajnos emelkedett az ügyintézési díj: az eddigi 3500 Forintos vámkezelési díj helyett 4000 Forintot kell a postának utalnunk.

A posta a hónap közepén egy rövid videót is közzétett az új ügyintézésekkel kapcsolatban, "Ez történik, ha 2021. július 1. után érkezik az EU-n kívülről csomagod" címmel:

További hírek

Megéri még 2022-ben külföldről mobiltelefont, táblagépet vásárolni?

Mint ismeretes, 2021. július 1-től új vámszabályok kerültek bevezetésre az Európai Unió tagállamaiban, így hazánkban is. Cikkünkben arra szeretnénk választ keresni, hogy vajon fél év elteltével, 2022-ben a gyenge Forint árfolyam és az új jogszabályozás mellett, érdemes-e még külföldről beszerezni kedvenc technikai eszközeinket.

Különleges kódnevű és érdekes specifikációjú Xiaomi termékek szivárogtak ki az interneten

Az elmúlt napokban összesen 13 különböző Xiaomi termék kódneve és tulajdonságlistája látott napvilágot, amelyek várhatóan a következő félévben fognak megjelenni. Hogy pontosan mikor, és mely széria folytatásaként, azt egyelőre nem tudni.

Szerezd meg a legújabb SwitchBot eszközöket, és okosítsd fel az otthonodat

A SwitchBot rengeteg otthon okosító eszközt dobott már eddig is piacra, ráadásul szinte mindegyiket, kimondottan kedvező áron lehetett beszerezni. Ezúttal egy okos nyitásérzékelőt és egy szintén okos mozgásérzékelőt dobott piacra a cég, melyeket most EU raktárról, kedvezményes áron vásárolhattok meg.

SwitchBot Curtain - A megfizethető függöny okosító

Okosítsd fel otthonodat a SwitchBot Curtain függöny okosító rendszerrel, melyet most ráadásul remek akcióban rendelhettek meg. A SwitchBot Curtain segítségével telefonról távvezérelhetőek, vagy automatizálhatóak a lakásotokban található függönyök.
Kommentek
Legújabb telefonok