Megéri még 2022-ben külföldről mobiltelefont, táblagépet vásárolni?

| | Forrás: Kinatech
Mint ismeretes, 2021. július 1-től új vámszabályok kerültek bevezetésre az Európai Unió tagállamaiban, így hazánkban is. Cikkünkben arra szeretnénk választ keresni, hogy vajon fél év elteltével, 2022-ben a gyenge Forint árfolyam és az új jogszabályozás mellett, érdemes-e még külföldről beszerezni kedvenc technikai eszközeinket.

2021. július 1. - amikor minden megváltozott

Az emlékezetes dátum előtt mindenki bátran rendelhetett kisebb összegekben (22 Euró alatt) a külföldi weboldalakról, akár Európai Unión kívülről is, mindenféle plusz költség nélkül. A webáruházban kiegyenlített összegen felül szerencsére más fizetési kötelezettségünk már nem keletkezett. 22 Euró feletti rendelésekre már meg kellett fizetni az ÁFA-t, illetve 150 Eurós vásárlás felett a vámot is, abban az esetben, ha normál postai szállítást választottunk.

A tavaly július 1-i dátum mindenki számára ismerős, aki külföldről gyakrabban rendel, ugyanis ekkor került bevezetésre az Európai Unió új vámkezelési szabályzata. Ennek lényege röviden: minden EU-n kívülről érkező csomag vámköteles, függetlenül annak rendelési értékétől. Ez azt jelenti, hogy ettől a dátumtól kezdve a filléres rendelésekre is kell plusz kezelési költséget fizetni. A külföldi rendelések ebben az időszakban kissé visszaestek, a bonyolultabb ügyintézés miatt.

Mindezek mellett természetesen elérhetőek maradtak az EU raktáras, és EU Priority Line szállítással rendelhető termékek, amelyek továbbra is vám és áfamentesen szerezhetőek be.

A cikkünkben elsősorban olyan mobiltelefonokat, táblagépeket kerestünk, amelyek itthonról és külföldről is egyaránt beszerezhetőek. Megvizsgáltuk, mennyit spórolhatunk, ha nem a hazai webáruházból rendeljük meg a kiszemelt árucikket.

Mobiltelefonok és táblagépek külföldről

Oldalunk létrejöttekor az elsődleges célunk az volt, hogy az akkoriban temérdek számú külföldi webáruház ajánlatait összehasonlítsuk. Manapság ezen áruházak száma lecsökkent, néhány áruház megszűnt, máshol pedig a kínálat cserélődött le. De nézzük meg, miből válogathatunk 2022-ben.

Elsőként a tavaly tavasszal megjelent, itthon is rendkívül népszerű középkategóriás Xiaomi Redmi Note 10 Pro mobiltelefont néztük meg. GSM boltos ára 100 ezer Forinttól kezdődik, ismertebb, nagyobb webáruházak kínálatában pedig 115 ezer Forintért vásárolható meg.

Külföldről több áruház kínálatában is megtalálhatjuk. A Banggood hongkongi raktárából, 299 dollár, azaz körülbelül 104 ezer Forint, amelyhez jön még a kb. 3000 Forintos EU Priority Line szállítás. A Goboo európai raktárkészletről 299 Eurós áron (~114 ezer Forint) kínálja a kiváló telefont. Ugyanez a termék, az Aliexpress Mi Global Store kínai raktáráról jelenleg 316 dollárért (111 ezer Forintért) elérhető, amelyhez várhatóan még hozzájön egy 4000 Forintos vámkezelési díj is. ÁFA-t szerencsére már nem kell itt fizetni, hiszen a kiírt árak tartalmazzák már azt. Ezt jelzi számunkra az árak alatti "Prices includes VAT" mondat.

Nézzünk egy belépőszintű modellt, például a Redmi 9A telefont, amelyet általában azok választanak, akik nem szeretnének sokat költeni új készülékre. GSM bolból 37 ezer Forinttól, műszaki üzletből 40 ezer Forinttól indul a 
a Redmi 9A ára. Banggood hongkongi raktáráról 91,99 dollár (~31 ezer Forint), csehországi raktárról már 119 dollár (~42 ezer Forint), amely egyértelműen drágább, mint a hazai üzletek ajánlatai. A Goboo európai raktárkészlettel rendelkező webáruházából most egész jó áron, 89 Euróért (~34 ezer Forintért) rendelhető az alapkészülék. Ha az Aliexpresst nézzük, ott EU raktárról 36 ezer Forinttól rendelhető a mobiltelefon. Tehát láthatjuk, hogy egy régebbi modell esetében sem olyan hatalmasak a különbségek, külföldről rendelve 1-2 ezer Forintot spórolhatunk.

A külföldi áruházakban viszont sokszor kaphatóak telefonok kuponkedvezménnyel, így olcsóbban juthatunk a kiszemelt modellhez. Nézzünk erre is egy példát.
Az egészen friss, Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G a Banggood áruházban, a BG9906be kuponkóddal most 349 dollár helyett 279 dollárért (~97 ezer Forintért) rendelhető. Itthon ugyanezért a Redmi modellért 125 ezer Forintot kell fizetni, és egyelőre csak GSM boltból elérhető. 

Mint látható, új modellek esetében a külföldi bevezető promóciók jóval kedvezőbb árat kínálnak, mint itthon. Ráadásul előfordulhat az is, hogy ezeket a telefonokat nem is tudjuk beszerezni hazai forrásból, csak néhány héttel, hónappal a megjelenés után.
A POCO X4 Pro a Goboo áruházból, gyors EU szállítással, 299 - 20 = 279 Euróért (106 ezer Forintért) már elérhető, míg itthon GSM üzletben 120 ezer Forintot kérnek érte. Így itt 12 százalékot spórolhatunk, ha külföldről szerezzük be az új POCO telefont.

Az itthon kevésbé forgalmazott, strapatelefonok esetében még nagyobb különbséget tapasztalhatunk az itthoni és a külföldi árak között. Például a Doogee S88 Pro víz-, ütés- és porálló mobilért itthon 95 ezer Forintot kérnek, addig a Banggood áruházban a BG116c08 kuponkódot használva 199 dollárt (~69 ezer Forintot) kérnek. Így közel 30 százalékkal olcsóbban juthatunk a kiszemelt modellhez.

Ulefone Armor 12
Szintén nagy különbséget tapasztalhatunk a szintén népszerű, Ulefone Armor 12 telefon esetében. Itthoni árakkal számolva az új Armor készüléket GSM boltból 110 ezer Forintért, nagyobb műszaki üzletláncból 120 ezer Forinttól vásárolhatjuk meg. A Banggood áruház ajánlatában, a BGa45590 kuponkóddal 274 dollárért (~95 ezer Forintért) rendelhető a telefon. Ez körülbelül 15 százalékos spórolást jelent külföldi rendelés esetén.
 
Táblagépeket még nehezebb itthon normális áron találni, vagy ha találunk is, az általában elavult hardverrel van felszerelve. Vegyük például a Xiaomi Mi Pad 5 táblagépet, amely jelenleg a középkategória egyik legjobb ajánlata. A magyarországi üzletekben jelenleg 135-140 ezer Forinttól rendelhető meg. Az EU raktárkészlettel rendelkező Goboo hivatalos forgalmazótól jelenleg 299 Eurórért (~114 ezer Forintért) vásárolható meg, amely közel 20 százalékkal olcsóbb, mint az itthoni árak.

Lenovo Tab P11
Egy másik népszerű gyártó terméke, a Lenovo Tab P11 Snapdragon 662-vel, 4/128GB-os modellje itthon 120 ezer Forinttól rendelhető. Míg a Banggood áruházból a BG20e388 kuponkóddal 199 dollárért (~70 ezer Forintért), a 6/128GB-os változat a BGc32efe kóddal 219 dollárért (76 ezer Forintért) elérhető. Itt már szembetűnő, több mint 40 százalékos különbséget tapasztalhatunk. 
Ne felejtsük, a Banggood áruházból továbbra is elérhető az EU Priority Line szállítás, amely annak ellenére, hogy HK raktárról küldik a terméket, végül európai csomagként, vámmentesen érkezik hazánkba.

Összegzés

Még lehetne jó néhány példát hozni, mely azt bizonyítja, hogy igenis van még potenciál a külföldi rendelésekben. Viszont az is igaz, hogy nem minden esetben érdemes a külföldi webáruházat választanunk, a magyar üzletekkel szemben. 
Általánosságban elmondható, hogy mobiltelefonokból, az itthon is népszerű, már jó ideje a piacon lévő márkák modelljeit itthon is körülbelül hasonló áron tudjátok beszerezni. Az éppen aktuális, bevezető áron kínált telefonok esetében viszont már jobban járunk, ha külföldről vásárolunk. 
Még nagyobb árkülönbséget találunk olyan modellek esetében, amelyek itthon kevésbé keresettek, nem tömegcikkek. Ilyenek például a strapatelefonok, amelyeket külföldről jóval a hazai ár alatt tudjuk megvásárolni.
Ha a még kevésbé keresett technikai termékeket célozzuk meg, mint például táblagépeket, mini számítógépeket, Androidos tévé okosítókat, akkor a külföldi áruházakból akár 40-50 százalékkal olcsóbban rendelhetünk.
További hírek

Black Friday és Cyber Monday akció a legnépszerűbb WeLock okos zárakra

Már csak pár napig tart a WeLock hivatalos Black Friday és Cyber Monday akciója, amelyben most jóval olcsóbban juthattok hozzá a gyártó legnépszerűbb okos záraihoz.

Már rendelhető a Blackview legújabb strapamobilja, a Blackview BV7200

Kiváló áron juthattok hozzá a legújabb Blackview strapamobilhoz, a múlt hónap végén megjelent Blackview BV7200 készülékhez. A gyártó hivatalos webáruházában ráadásul most további kedvezményeket zsebelhettek be a dupla 11-es vásárlási napnak köszönhetően!

Három új Blackview mobil érkezik a napokban: Blackview BV7100, BV5200 és az OSCAL C80

Három új mobiltelefonnal frissíti termékpalettáját a Blackview a hónapban: köztük a hatalmas akkumulátorral szerelt Blackview BV7100, az ArcSoft képfeldolgozóval érkező Blackview BV5200 és az 50 MP-es kamerával, 90 Hz-es kijelzővel büszkélkedő Blackview OSCAL C80.

Csökkentsd rezsiköltségedet ezekkel a tenyérnyi méretű mini számítógépekkel

Az energiaárak emelésével egyre többen gondolkoznak el azon, hol tudnának spórolni az otthoni háztartásban. Mennyit fogyaszthat egy öreg számítógép, és mennyit spórolhatunk a cseréjükkel?
Kommentek
Legújabb telefonok