Xiaomi Redmi 4 Prime teszt: Minőség elérhető áron

| | Forrás: Kinatech
Oldalunk első tesztjében a Xiaomi Redmi 4 készüléket mutatjuk be, amely a kiváló Redmi sorozat legújabb tagja. A készülékhez a GearBest webáruházon keresztül jutottunk hozzá. A Redmi 4 tavaly év végén több verzióval jelent meg, melyek közül most a legerősebb, Redmi 4 Prime készüléket teszteljük, amely a többi variánshoz képest FullHD kijelzővel, 3 GB memóriával és 32 GB belső tárhellyel rendelkezik. Szerencsére volt nálunk egy Redmi 3S Prime telefon, így azt is megtudtuk nézni, milyen fejlődésen ment keresztül az új modell.

A Redmi 4 Pro-t a teszt megírásakor nettó 50 ezer Forintért lehet megvásárolni, amely egy kimondottan jó ajánlatnak mondható.


Kicsomagolás, külső

A készülék a egy teljesen fehér, letisztult dobozban érkezett hozzánk. Semmi színes rajz, felirat nem található rajta, mindössze a Xiaomi logója és a kínai Redmi 4 felirat. Kínában nem jelzik külön a Pro/Prime verziót, mindössze a doboz alján található címkén láthatjuk, hogy ez a 3/32GB-os verzió.A dobozban sem találunk túl sok mindent, az arany színű Redmi 4 mellett egy 5V/2A töltőfejet, egy MicroUSB kábelt és egy SIM tűt találunk.

A tesztalanyunk egy arany színű Xiaomi Redmi 4 volt, amely nemcsak hardveresen, hanem külsőleg is hozott némi újítást az elődhöz képest. A Redmi 3 gömbölyded készülékházát egy kicsit szögletesebb formára cserélte a Xiaomi, amely egy kicsivel jobb fogást biztosít a kezünkben tartva.


Az 5 inches FullHD kijelző felett találjuk a hangszórót, a kamerát és az érzékelőket. A rejtett értesítő led átkerült a készülék alsó részéről a kamera mellé. Ezeknek a színeit a beállítások között tetszőlegesen variálhatjuk.
A kijelző alatt 3 gomb található: a menü gomb, a home gomb és a vissza gomb. Ezek mögött, az elődhöz hasonlóan, továbbra sem találunk megvilágítást.
 

A hátlapon már nagyobb változásokat vehetünk észre, az elődhöz képest. A felső részről középre került a kamera modul, és a lencse mérete is megnőtt. A szimpla ledes villanó helyet itt már egy erősebb, dupla ledes vakut találhatunk. Az ujjlenyomatolvasó egy picivel lentebb került, a kamera alá.
A hangszóró nyílásai a hátlapról a telefon alsó részére került, a microUSB nyílás két oldalára. Más változást nem tapasztaltunk az elődhöz képest, így a baloldalon maradt a Dual SIM nyílás, amely egy microSIM-et és egy NanoSIM-et tud fogadni. Ha a tárhelyet szeretnénk bővíteni, azt microSD kártyával tudjuk megtenni, de ekkor le kell mondanunk az egyik SIM foglalatról, hiszen helyére kerül a kártya.
A jobboldalra a bekapcsoló gombot és a hangerőszabályzót helyezték el a mérnökök. A Redmi 4 tetejére került a fülhallgató csatlakozó és az infra szenzor.


A készülék igazán kompakt méretű (141.3x69.6x8.9), egy kézben kiválóan használható. A tömege (156g) lehetne egy kicsivel kevesebb, de aki ezt a készüléket választja, az pont

Hardver

A Redmi 4 Prime egy 8 magos (2GHz) processzorból álló Snapdragon 625 rendszerchipet kapott, mely mellé egy Adreno 506-os grafikus gyorsító került. A Redmi 3-hoz képest ez egy jóval erősebb központi egység, amely a teszteknél várhatóan meg fog mutatkozni. A belső memóriája a készüléknek 3 GB, amely a tesztelés alatt jól vizsgázott. Az alkalmazások között gyorsan lehetett váltani, sose töltötte újra a programokat a rendszer, akadást nem tapasztaltunk a mindennapi használat során. A 32 GB-os tárhely, ha nem töltünk le több GB-os játékokat, és nem videózunk minden nap, akkor bőven elegendő lesz egy ideig.

Tesztelés

A tesztek sorát az örök klasszikus Antutu tesztprogrammal kezdjük, amelyből a 6.0-s került lefuttatásra. Összesen az Antutu teszten 62 065 pontot szerzett a készülék, köszönhetően a frissített Snapdragon rendszerchipnek. Ez az eredmény ebben az árkategóriában nagyon jónak mondható. A 3D-s pontszámokban 12639 pontot kaptunk (7673 Marooned, 4966 Garden), az UX pont 24141, CPU pontszám 19793, a memóriára pedig 5392 pontot kapott a Redmi 4.

Redmi 4 Antutu
A készüléket bevetettük az előd Redmi 3S készülék ellen, és közel 60%-os teljesítménynövekedést tapasztaltunk az Antutu eredményekben. Főként a 3D-s teljesítményben múlta felül elődjét a Redmi 4, köszönhetően az Adreno 506-os grafikus vezérlőnek:A GeekBench 4-es tesztjét lefuttatva kiváló pontszámokat kaptunk, az egymagos (Single-Core) részre 827 pontot, a többmagos részre pedig 2943 pontot kapott a frissített modell.

Redmi 4 GeekBench 4
A GFXBench főként a grafikus képességeit teszteli a telefonnak. A programban az összes OnScreen és OffScreen tesztet lefuttattuk, és a következő eredményeket kaptuk:

Redmi 4 GFXBenchRedmi 4 GFXBench Car ChaseRedmi 4 GFX Bench ManhattanRedmi 4 GFXBench T-RexA FutureMark tesztprogramjait is lefuttattuk a frissített Redmi készüléken, a 3DMark teszten 454 pontot, míg a PCMark teszten 4846 pontot kaptunk:

Redmi 4 3DMark
Redmi 4  PCMark
A készülékbe 32 GB-os belső tárhely került, amelyet az AndroBench programmal teszteltünk. A szekvenciális olvasás esetén a kiváló 283 MB/s sebességet kaptuk. Hasonlóan jó eredményt hozott a szekvenciális írás teszt is, ahol közel 80MB/s-os teljesítményt nyújtott Redmi 4. A többi mért adat a képernyőképekről leolvashatóak:

Redmi 4 AndroBench
Szoftver

A tesztelt készüléken a MIUI legfrissebb verziója, az Android 6.0.1 (Marshmallow) rendszeren alapuló MIUI 8.1.2.0 futott, amely rendkívül felhasználóbarát, és könnyedén testre szabható.

Xiaomi Redmi 4 Pro - MIUI 8

A kezdőképernyő alsó részén található a gyorsindító, ahol alap esetben a Telefon, az Üzenetek, a gyári Böngésző és a Kamera szoftvere található. A készülék nemzetközi kiadású, így a magyar nyelv megtalálható a választható nyelvek között. A Google Play telepítve van, csakúgy mint a többi Google alkalmazás: Gmail, Térkép, Youtube, Drive, Play Zene, Play Filmek, Hangouts, Fotók és a Chrome.
A dokumentumok megnyitására kapunk egy WPS Office programot. Az Mi Remote programmal pedig a készülék infra érzékelőjét használhatjuk távirányítóként. Egy tévén és egy klímán lett kipróbálva, és tökéletesen tette a dolgát a kalibrálás után.

A képernyő felső részét lehúzva kapjuk a kapcsolókat. Elsőre 4 ikont láthatunk, a mobiladat ki és bekapcsolását, a Wifi kapcsolót, a zseblámpát és a néma üzemmód kapcsolóját. Ha tovább húzzuk lefelé, további ikonok tűnnek fel:

Kamera

A kameraszoftver könnyen kezelhető, de túl sok beállítási lehetőségünk nincs. A képernyőn húzva az ujjunkat a kép világosságát állíthatjuk. Van lehetőség HDR képek készítésére, melyek rendkívül gyorsan elkészülnek. Több üzemmód közül is választhatunk a szoftveren belül: Panoráma, Időzítő, Hangvezérlés, Kézi beállítások, Vízmérték, Szépítő mód, Éjszakai mód, Jelenet választó, Makett hatás.
A színek rendben vannak, kültéren szép képeket készít a készülék, a beltéri fotóknál pedig hasznos szolgálatot tesz a dupla ledes villanó.

Xiaomi Redmi 4 - Kamera szoftver

A Redmi 4-gyel készített tesztfotók, melyeket teljes méretben itt tekinthettek meg: Redmi 4 tesztfotókAdatkommunikáció, navigáció

A készülék TDE-LTE, 3G és 2G hálózatokat ismeri, sajnos a 4G-s frekvenciák közül a B20 (800MHz)-es frekvenciáról le kell mondanunk. Aki B20-as készüléket szeretne, azoknak érdemes a Redmi 3S, a Redmi Note 3 Pro, Redmi 4A vagy a Redmi Note 4 nemzetközi kiadásai között kell keresgélnie. Városban természetesen nem érezzük hátrányát a B20 támogatás hiányának, általában hiányát városon kívül, vagy vidéken érezhetjük.

A navigációról csak jókat lehet mondani, a telefon pillanatok alatt talál műholdakat, és azokat biztosan tartja. Még beltéren is talál műholdakat (lásd bal oldali kép), így elmondható, hogy egy rendkívül erős GPS antenna került a Redmi 4-be.

Xiaomi Redmi 4 - GPS teszt

Üzemidő

A négyes Redmi-be, az elődökben is már kiválóan teljesítő, 4100mAh-s akkumulátor került. És bár a legerősebb modell már FullHD kijelzővel van felszerelve, amely egy kicsivel több energiát kér, a takarékos Snapdragon SOC-nak köszönhetően még mindig kimagaslóan jó üzemidőre számíthat az, aki ezt a telefont választja. Így volt ez a teszt példányunkkal is. Egész napos fotózás, navigáció, mobilinternet, állandó adatszinkronizáció, tesztek futtatása és némi játék mellett is estére valamivel 40% fölött maradt az akkumulátor töltöttsége. Így kijelenthető, hogy két napot vígan átvészel egy töltéssel a Redmi 4. A készenléti fogyasztása rendkívül alacsony, egy éjszaka alatt alig pár százalékot csökkent a töltöttségi szintje.  Visszafogottabb használattal 3-6 napos üzemidő is könnyedén kihozható az akkumulátorból.

Összegzés

Összegezve a Xiaomi Redmi 4 (Pro/Prime) egy jól összeszerelt, hardveresen is kiválóan teljesítő telefon. A Xiaomi név garantálja a megbízhatóságot, a minőséget és a jövőbeli támogatást. A hardveresen jóval gyengébben teljesítő Redmi 4A már nettó 30 ezer, míg a Snapdragon 430-al szerelt alapverzió nettó 40 ezer Forintba kerül.
A Redmi 4 Pro/Prime készülék jelenleg nettó 50 ezer Forintért vásárolható meg. A többletköltségért cserébe jobb minőségű, FullHD kijelzőt, 3GB memóriát és dupla akkora, 32 GB tárhelyet kapunk. Továbbá az alapverzióba csak a Snapdragon gyengébb SOC-a került, a Snapdragon 430, amely körülbelül 20-25%-kal gyengébben teljesít, mint a Prime modellben található Snapdragon 625. Véleményünk szerint, a készülék megéri a plusz költségeket, hiszen egy jóval erősebb, időt állóbb modellt kapunk a felárért cserébe.

További hírek

Cubot Quest teszt - Sportolókra szabva

A Cubot Quest víz-, por- és ütésálló telefon alig két hónapja jelent meg, de hamar népszerű lett az itthoni vásárlók körében. Nem volt hát kérdés, hogy mi is beszerzünk egyet, hogy leteszteljük és megtudjuk, valóban jó választás-e a Cubot új strapamobilja.

Huawei P30 Lite - Telitalálat a középkategóriában

A Huawei P30 Lite megjelenésekor kérdés nélkül robbantotta fel a középkategóriás mobilok piacát. Az elmúlt közel fél évben szerencsére sokat esett az ára, így mára az egyik legjobb ajánlatként említhetjük.

Ulefone S8 Pro: belépőszintű mobil 16 ezer Forintért

Az Ulefone S8 Pro igaz nem mai darab, viszont jelenlegi 16 ezer Forintos árcímkéjével elgondolkodtató lehet második mobilnak, vagy azoknak, akiknek nem elsősorban a sebesség számít.

Vásárolj most KUGOO rollert és 30 dollárt ajándékkártyán visszakapsz

Ismét izgalmas kuponakcióban lehet megvásárolni a KUGOO elektromos rollereit. Most ráadásul minden megrendelés után 30 dollár visszajár ajándékkártya formájában. Érdemes sietni, hiszen az akció csak néhány napig érvényes.
Kommentek
Legújabb telefonok