Xiaomi Redmi 4 Prime teszt: Minőség elérhető áron

| | Forrás: Kinatech
Oldalunk első tesztjében a Xiaomi Redmi 4 készüléket mutatjuk be, amely a kiváló Redmi sorozat legújabb tagja. A készülékhez a GearBest webáruházon keresztül jutottunk hozzá. A Redmi 4 tavaly év végén több verzióval jelent meg, melyek közül most a legerősebb, Redmi 4 Prime készüléket teszteljük, amely a többi variánshoz képest FullHD kijelzővel, 3 GB memóriával és 32 GB belső tárhellyel rendelkezik. Szerencsére volt nálunk egy Redmi 3S Prime telefon, így azt is megtudtuk nézni, milyen fejlődésen ment keresztül az új modell.

A Redmi 4 Pro-t a teszt megírásakor nettó 50 ezer Forintért lehet megvásárolni, amely egy kimondottan jó ajánlatnak mondható.


Kicsomagolás, külső

A készülék a egy teljesen fehér, letisztult dobozban érkezett hozzánk. Semmi színes rajz, felirat nem található rajta, mindössze a Xiaomi logója és a kínai Redmi 4 felirat. Kínában nem jelzik külön a Pro/Prime verziót, mindössze a doboz alján található címkén láthatjuk, hogy ez a 3/32GB-os verzió.A dobozban sem találunk túl sok mindent, az arany színű Redmi 4 mellett egy 5V/2A töltőfejet, egy MicroUSB kábelt és egy SIM tűt találunk.

A tesztalanyunk egy arany színű Xiaomi Redmi 4 volt, amely nemcsak hardveresen, hanem külsőleg is hozott némi újítást az elődhöz képest. A Redmi 3 gömbölyded készülékházát egy kicsit szögletesebb formára cserélte a Xiaomi, amely egy kicsivel jobb fogást biztosít a kezünkben tartva.


Az 5 inches FullHD kijelző felett találjuk a hangszórót, a kamerát és az érzékelőket. A rejtett értesítő led átkerült a készülék alsó részéről a kamera mellé. Ezeknek a színeit a beállítások között tetszőlegesen variálhatjuk.
A kijelző alatt 3 gomb található: a menü gomb, a home gomb és a vissza gomb. Ezek mögött, az elődhöz hasonlóan, továbbra sem találunk megvilágítást.
 

A hátlapon már nagyobb változásokat vehetünk észre, az elődhöz képest. A felső részről középre került a kamera modul, és a lencse mérete is megnőtt. A szimpla ledes villanó helyet itt már egy erősebb, dupla ledes vakut találhatunk. Az ujjlenyomatolvasó egy picivel lentebb került, a kamera alá.
A hangszóró nyílásai a hátlapról a telefon alsó részére került, a microUSB nyílás két oldalára. Más változást nem tapasztaltunk az elődhöz képest, így a baloldalon maradt a Dual SIM nyílás, amely egy microSIM-et és egy NanoSIM-et tud fogadni. Ha a tárhelyet szeretnénk bővíteni, azt microSD kártyával tudjuk megtenni, de ekkor le kell mondanunk az egyik SIM foglalatról, hiszen helyére kerül a kártya.
A jobboldalra a bekapcsoló gombot és a hangerőszabályzót helyezték el a mérnökök. A Redmi 4 tetejére került a fülhallgató csatlakozó és az infra szenzor.


A készülék igazán kompakt méretű (141.3x69.6x8.9), egy kézben kiválóan használható. A tömege (156g) lehetne egy kicsivel kevesebb, de aki ezt a készüléket választja, az pont

Hardver

A Redmi 4 Prime egy 8 magos (2GHz) processzorból álló Snapdragon 625 rendszerchipet kapott, mely mellé egy Adreno 506-os grafikus gyorsító került. A Redmi 3-hoz képest ez egy jóval erősebb központi egység, amely a teszteknél várhatóan meg fog mutatkozni. A belső memóriája a készüléknek 3 GB, amely a tesztelés alatt jól vizsgázott. Az alkalmazások között gyorsan lehetett váltani, sose töltötte újra a programokat a rendszer, akadást nem tapasztaltunk a mindennapi használat során. A 32 GB-os tárhely, ha nem töltünk le több GB-os játékokat, és nem videózunk minden nap, akkor bőven elegendő lesz egy ideig.

Tesztelés

A tesztek sorát az örök klasszikus Antutu tesztprogrammal kezdjük, amelyből a 6.0-s került lefuttatásra. Összesen az Antutu teszten 62 065 pontot szerzett a készülék, köszönhetően a frissített Snapdragon rendszerchipnek. Ez az eredmény ebben az árkategóriában nagyon jónak mondható. A 3D-s pontszámokban 12639 pontot kaptunk (7673 Marooned, 4966 Garden), az UX pont 24141, CPU pontszám 19793, a memóriára pedig 5392 pontot kapott a Redmi 4.

Redmi 4 Antutu
A készüléket bevetettük az előd Redmi 3S készülék ellen, és közel 60%-os teljesítménynövekedést tapasztaltunk az Antutu eredményekben. Főként a 3D-s teljesítményben múlta felül elődjét a Redmi 4, köszönhetően az Adreno 506-os grafikus vezérlőnek:A GeekBench 4-es tesztjét lefuttatva kiváló pontszámokat kaptunk, az egymagos (Single-Core) részre 827 pontot, a többmagos részre pedig 2943 pontot kapott a frissített modell.

Redmi 4 GeekBench 4
A GFXBench főként a grafikus képességeit teszteli a telefonnak. A programban az összes OnScreen és OffScreen tesztet lefuttattuk, és a következő eredményeket kaptuk:

Redmi 4 GFXBenchRedmi 4 GFXBench Car ChaseRedmi 4 GFX Bench ManhattanRedmi 4 GFXBench T-RexA FutureMark tesztprogramjait is lefuttattuk a frissített Redmi készüléken, a 3DMark teszten 454 pontot, míg a PCMark teszten 4846 pontot kaptunk:

Redmi 4 3DMark
Redmi 4  PCMark
A készülékbe 32 GB-os belső tárhely került, amelyet az AndroBench programmal teszteltünk. A szekvenciális olvasás esetén a kiváló 283 MB/s sebességet kaptuk. Hasonlóan jó eredményt hozott a szekvenciális írás teszt is, ahol közel 80MB/s-os teljesítményt nyújtott Redmi 4. A többi mért adat a képernyőképekről leolvashatóak:

Redmi 4 AndroBench
Szoftver

A tesztelt készüléken a MIUI legfrissebb verziója, az Android 6.0.1 (Marshmallow) rendszeren alapuló MIUI 8.1.2.0 futott, amely rendkívül felhasználóbarát, és könnyedén testre szabható.

Xiaomi Redmi 4 Pro - MIUI 8

A kezdőképernyő alsó részén található a gyorsindító, ahol alap esetben a Telefon, az Üzenetek, a gyári Böngésző és a Kamera szoftvere található. A készülék nemzetközi kiadású, így a magyar nyelv megtalálható a választható nyelvek között. A Google Play telepítve van, csakúgy mint a többi Google alkalmazás: Gmail, Térkép, Youtube, Drive, Play Zene, Play Filmek, Hangouts, Fotók és a Chrome.
A dokumentumok megnyitására kapunk egy WPS Office programot. Az Mi Remote programmal pedig a készülék infra érzékelőjét használhatjuk távirányítóként. Egy tévén és egy klímán lett kipróbálva, és tökéletesen tette a dolgát a kalibrálás után.

A képernyő felső részét lehúzva kapjuk a kapcsolókat. Elsőre 4 ikont láthatunk, a mobiladat ki és bekapcsolását, a Wifi kapcsolót, a zseblámpát és a néma üzemmód kapcsolóját. Ha tovább húzzuk lefelé, további ikonok tűnnek fel:

Kamera

A kameraszoftver könnyen kezelhető, de túl sok beállítási lehetőségünk nincs. A képernyőn húzva az ujjunkat a kép világosságát állíthatjuk. Van lehetőség HDR képek készítésére, melyek rendkívül gyorsan elkészülnek. Több üzemmód közül is választhatunk a szoftveren belül: Panoráma, Időzítő, Hangvezérlés, Kézi beállítások, Vízmérték, Szépítő mód, Éjszakai mód, Jelenet választó, Makett hatás.
A színek rendben vannak, kültéren szép képeket készít a készülék, a beltéri fotóknál pedig hasznos szolgálatot tesz a dupla ledes villanó.

Xiaomi Redmi 4 - Kamera szoftver

A Redmi 4-gyel készített tesztfotók, melyeket teljes méretben itt tekinthettek meg: Redmi 4 tesztfotókAdatkommunikáció, navigáció

A készülék TDE-LTE, 3G és 2G hálózatokat ismeri, sajnos a 4G-s frekvenciák közül a B20 (800MHz)-es frekvenciáról le kell mondanunk. Aki B20-as készüléket szeretne, azoknak érdemes a Redmi 3S, a Redmi Note 3 Pro, Redmi 4A vagy a Redmi Note 4 nemzetközi kiadásai között kell keresgélnie. Városban természetesen nem érezzük hátrányát a B20 támogatás hiányának, általában hiányát városon kívül, vagy vidéken érezhetjük.

A navigációról csak jókat lehet mondani, a telefon pillanatok alatt talál műholdakat, és azokat biztosan tartja. Még beltéren is talál műholdakat (lásd bal oldali kép), így elmondható, hogy egy rendkívül erős GPS antenna került a Redmi 4-be.

Xiaomi Redmi 4 - GPS teszt

Üzemidő

A négyes Redmi-be, az elődökben is már kiválóan teljesítő, 4100mAh-s akkumulátor került. És bár a legerősebb modell már FullHD kijelzővel van felszerelve, amely egy kicsivel több energiát kér, a takarékos Snapdragon SOC-nak köszönhetően még mindig kimagaslóan jó üzemidőre számíthat az, aki ezt a telefont választja. Így volt ez a teszt példányunkkal is. Egész napos fotózás, navigáció, mobilinternet, állandó adatszinkronizáció, tesztek futtatása és némi játék mellett is estére valamivel 40% fölött maradt az akkumulátor töltöttsége. Így kijelenthető, hogy két napot vígan átvészel egy töltéssel a Redmi 4. A készenléti fogyasztása rendkívül alacsony, egy éjszaka alatt alig pár százalékot csökkent a töltöttségi szintje.  Visszafogottabb használattal 3-6 napos üzemidő is könnyedén kihozható az akkumulátorból.

Összegzés

Összegezve a Xiaomi Redmi 4 (Pro/Prime) egy jól összeszerelt, hardveresen is kiválóan teljesítő telefon. A Xiaomi név garantálja a megbízhatóságot, a minőséget és a jövőbeli támogatást. A hardveresen jóval gyengébben teljesítő Redmi 4A már nettó 30 ezer, míg a Snapdragon 430-al szerelt alapverzió nettó 40 ezer Forintba kerül.
A Redmi 4 Pro/Prime készülék jelenleg nettó 50 ezer Forintért vásárolható meg. A többletköltségért cserébe jobb minőségű, FullHD kijelzőt, 3GB memóriát és dupla akkora, 32 GB tárhelyet kapunk. Továbbá az alapverzióba csak a Snapdragon gyengébb SOC-a került, a Snapdragon 430, amely körülbelül 20-25%-kal gyengébben teljesít, mint a Prime modellben található Snapdragon 625. Véleményünk szerint, a készülék megéri a plusz költségeket, hiszen egy jóval erősebb, időt állóbb modellt kapunk a felárért cserébe.

További hírek

Már Lenovo termékeket is rendelhettek a Colorsmap áruházból

A Colorsmap webáruház hívta fel figyelmünket arra, hogy kínálatuk között már különféle Lenovo termékeket is megtalálhattok. A választék egyelőre nem túl nagy, viszont egy-egy jó áras fej- vagy fülhallgatót el lehet csípni.

Haylou RT (LS05S) - Vízálló okosóra akár 20 napos üzemidővel

A tavaly év elején piacra került Haylou Solar a mai napig az egyik legnépszerűbb okosóra 10 ezer Forint környékén. A most megjelent Haylou RT, a Solar kitaposott útján szeretne hasonló babérokra törni, és árát tekintve meg is van rá az esélye.

Elérhető árú Bluedio fej- és fülhallgatók a Colorsmap áruházból

A Bluedio fej- és fülhallgatói elsősorban alacsony árával hívják fel magukra a vásárlók figyelmét. A mostani összeállításunkban néhány pénztárcabarát vezeték nélküli Bluedio terméket mutatunk be nektek, melyekhez most akciós áron juthattok hozzá.

Szerezd meg akcióban a legjobb Kospet okosórákat

A mai cikkünkben kicsit elkanyarodunk az okostelefonoktól, és egy kicsit az okosórák világába tekintünk bele. A jelenlegi piacon rengeteg gyártó van jelen, melyek közül most a Kospet legújabb okos eszközeit mutatjuk be nektek.
Kommentek
Legújabb telefonok