Külföldi rendelések

A Kinatech.hu összegyűjti és összehasonlítja a legismertebb telefonok webáruházas árait. Így mindenki megtalálhatja a megfelelő boltot és a legkedvezőbb árat. A következő leírásban szeretnénk segíteni mindenkinek, hogyan is történik a rendelés, és melyik boltot érdemes választani a kinézett telefon esetében.

A kiválasztott telefon adatlapja mellett megtalálhatóak azok a külföldi webáruházak, ahol az adott modellt meg lehet vásárolni. A boltok neve mellett minden esetben látható egy zászló, egy garancia idő és egy ár Forintban és Dollárban. A Forint árat az aktuális USDHUF árfolyam alapján számoljuk ki.

Egy példa:

Az árak mellett nagyon fontos tényező a webáruház melletti zászló, ugyanis a rendelést követően másképpen történik a szállítás Európai raktárkészletről és másképpen a Kínai/Hongkongi raktárkészletről.

Néhány pontban összeszedtük a két raktárkészlet közötti különbséget, előnyöket és hátrányokat.

http://kinatech.hu//images/ikonok/CN_K.png Kínai raktárkészletből való rendelés

Előnyök:
 • A legújabb készülékek az első hónapokban csak innen rendelhetők meg
 • Előrendelési akcióban nagyon jó áron vásárolhatóak meg az újonnan megjelent készülékek
 • Jóval nagyobb a választék, mint az EU raktárkészlet esetében
 • Ingyenes szállítás
 • Futárszolgálat (pl. DHL) igénybevételével lerövidülhet a szállítási idő (1-2 hét)

Hátrányok:
 • A szállítási idő ingyenes postázás esetén hosszadalmas (3-5 hét)
 • Hazánkba érkezve a termék vámkezelés alá kerülhet (erről később)
 • Futárszolgálattal való szállítás esetén biztos a vámkezelés

http://kinatech.hu//images/ikonok/EU_K.png Európai raktárkészletből való rendelés (EU Warehouse, EU Express)

Előnyök:
 • EU-n belül rendkívül gyors (max. 1-2 hetes) szállítással lehet számolni
 • EU-n belülről feladott csomag esetében sem vámot sem ÁFA-t nem kell fizetni

Hátrányok:
 • A legújabb modellek csak később (vagy egyáltalán nem) kerülnek be a rendelhető termékek közé
 • Az EU raktáras készülékek legtöbbször drágábbak, mint a Kínából rendelhetőek
 • Egyelőre még kevés webáruház kínálatában jelenik meg az EU raktáras rendelés lehetősége

Jelenleg az oldalunkon megtalálható boltok közül a Banggood, a Gearbest, a CooliCool, GeekBuying, TinyDeal és a TomTop rendelkezik EU raktárkészlettel.

ÁFA és vámkezelési költségek

Mielőtt megnéznénk, hogyan is kell vásárolni a boltok oldalain, néhány szóban leírnánk a vámkezelési procedúrát. Ez abban az esetben fordulhat elő, ha kínai raktáráruházból rendelt a termék. A fordulhat szót nem véletlenül írtuk feltételes módban, hiszen nem minden esetben történik meg a vámkezelés.

Első fontos tudnivaló: telefonokra és tabletekre nincs vám, csak ÁFA fizetési kötelezettség, a következő díjtételektől függően:
 • 0-22 Euró között (kb. 6800 Forintig) nem kerül vámeljárás alá a küldemény, azaz vámmentes
 • 22,1 - 150 Euró között (kb. 46 ezer Forintig) vámmentes, de 27% ÁFA terheli a küldeményt
 • 150,1 - 700 Euró között (kb. 210 ezer Forintig) 2,5% vám és 27% ÁFA terheli a küldeményt (telefon és tablet esetében 0% vám)
A +27%-os ÁFA mindig a postaköltséggel együtt elszámolt árra vonatkozik.

A különböző postai szolgáltatók vámkezelési díjai a következőképpen alakulnak:
 • Magyar Posta vámkezelési díja: 3000 Ft (2017. október 1-től)
 • DHL vámkezelési díja: 5990 Ft (2017. január 1-től)
A vámkezelési díjat és az ÁFA összegét minden esetben a kiszállításkor a futárnak/postásnak kell kifizetni.

Egy példa: szeretnénk megvásárolni a Vernee Apollo Lite készülékét. A cikk írásának időpontjában a készülék 180$-ért vásárolható meg legolcsóbban a GearBest oldaláról. A legjobb EU raktáras árat 20$-os többlettel, 200$-ért találjuk meg.

  Rendelés (Kína) Rendelés (EU raktár)
Termék ára  180$ (53 000 Ft)  200$ (59 000 Ft)
 Szállítás  Ingyenes  6.4$ (1 900 Ft)
 ÁFA (+27%)  14 310 Ft  Nincs
 Kezelési költség  3 000 Ft Nincs
 Összesen  70 310 Ft  60 900 Ft

Ebben az esetben jól látható, hogy hiába volt 6 ezer Forinttal olcsóbb a kínai áruházban a telefon, érdemesebb megrendelni EU-s raktárról, hiszen így a végső összeg majd 9 ezerrel kevesebb. Legszerencsésebb eset természetesen most az, ha nem vámkezelik a terméket, és 53 ezer Forintért megkapjuk minden költséggel együtt. De rendelésnél mindig érdemes a fenti táblázat szerint számolni. Azt, hogy melyik készülék esetében melyik szállítás a gazdaságosabb, mindenki eldöntheti.

A webáruházakba való regisztráció


A webáruházakba egy email cím segítségével regisztrálhatunk. A további adatainkat regisztráció után a saját adatlap oldalon (My Account) adhatjuk meg. Részletesebb leírást a regisztrációhoz a boltok oldalain adunk.

Fizetés

A webáruházakban elektronikus fizetésre alkalmas bankkártyával (Maestro, MasterCard, Vista stb.) vagy Paypal-al fizethetünk.

Az oldalunk mindenképpen a PayPal fizetési módot ajánlja, amelynek segítségével hozzácsatolt bankkártyával vagy feltöltött virtuális egyenleggel lehet kiegyenlíteni a végösszeget. Így fizetni nemcsak gyors, egyszerű és biztonságos, hanem esetleges probléma esetén a PayPal megvédi a vásárlót a fizetéstől számított 180 napig.
A legjobb megoldás a PayPal összekötése egy WebKártyával, amely egy virtuális bankkártya (bankonként különböző néven érhető el). Ha ezt a kártyát kötjük össze a PayPal rendszerrel, akkor elég a vásárlás idejére feltöltenünk annyi pénzzel, amennyire szükségünk van.

Garancia

Több webáruházban vállalnak 45 napos pénzvisszafizetési garanciát, ami azt jelenti, ha ezen időn belül romlik el a készülék, ha visszaküldjük, megkapjuk a pénzünket.

Minden boltnak van egy Garanciával kapcsolatos információs oldala, például a GearBesten itt olvashattok róla. Ezen az oldalon le van írva a garanciáztatás menete, hogy miként értesítsük az áruházat. De legtöbb esetben a következőek igazak:

A legtöbb webáruház 1 év (legtöbbször Kínába szóló) garanciát vállal a készülékre. Ha bármi gond van a rendelt termékkel, akkor először fel kell venni a kapcsolatot a webáruházzal. Az ügyintéző először megpróbál segítséget nyújtani a hiba elhárításában, majd ha ez nem sikerül, megadja a címet, ahová postázni kell a terméket. Ennek sajnos ára van, amelyet nekünk kell kifizetni: ajánlott, elsőbbségi csomag ára Kínába 250 grammig 2520 Forint, 500 grammig 3510 Forint (2017. január 1-től érvényes díjszabás). Értékbiztosítást is köthetünk, de ennek ára magas. A visszaküldés után vagy javítják, vagy új készüléket ajánlanak fel, esetleg az árat térítik vissza. Minden esetben 1-2 hónapos átfutási idővel számolhatunk a kiküldéssel, az ottani átvizsgálással, és visszaküldéssel együtt.

Fontos! Minden esetben őrizzük meg az eredeti termék vámhatározatát. A postai feladásnál töltsük ki a CN23-as nyomtatványt (ezen célszerű jelezni a pontos márkát, típust, akár a gyári számot is), és biztos ami biztos, fényképezzük is le, amikor már a csomagra rákerült. Ezekre azért van szükség, ha legközelebb vámolni szeretnék a terméket, akkor bizonyítani tudjuk, hogy már egyszer vámkezelésre került. Emellett a visszaküldött termék vámkezelése során kérhetik a kiküldött termék postai feladóvevényét és a levelezés részleteit az eladóval.

Ha a fent leírtakon kívül kérdések merülnének fel bárkiben is, az a lenti Komment dobozba teheti fel őket.
Kommentek
Legújabb telefonok